Jeg har længe haft lyst til at læse Ken Folletts "Jordens søjler", men da det er en stor moppedreng på næsten 1000 sider, har det...

"Jordens Søjler" af Ken Follett

Jeg har længe haft lyst til at læse Ken Folletts "Jordens søjler", men da det er en stor moppedreng på næsten 1000 sider, har det også været en længere proces at  finde tid til at læse den. Det fandt jeg i sommerferien, og jeg fortryder, at jeg ikke har fået læst den noget før, for den er ikke mindre end et mesterværk. Men den fortjener også, at man tager sig tid til den og ikke lægger den fra sig i længere perioder. Så måske fik jeg alligevel læst den på det helt rigtige tidspunkt.

I romanens begyndelse stifter man bekendtskab med Tom bygmester, der arbejder på en privat bolig til en herremand på egnen. Arbejdet afbrydes før tid, og Tom må sammen med sin familie drage ud for at finde arbejde. Det er ikke nemt, for der er borgerkrig og hungersnød i landet. I mellemtiden møder man munken Phillip, der får mulighed for at blive prior i Kingsbridge. Skæbnen vil, at de to mænd mødes, og sammen forsøger de at få deres drømme til at gå i opfyldelse.  

Ken Follett formår at konstruere et vidtomspændende persongalleri, hvor alle medvirkende har en eller anden betydning for fortælling. Handlingen udspiller sig i 1100-tallets England, hvor man vil opføre en katedral i Kingsbridge.  Det er en længerevarende proces, der påvirkes af forholdet mellem kirken og kongen, samfundet i landsbyen og ikke mindst personlige intriger. Så snart man som læser tror, alle forhindringer er ryddet af vejen, opstår et nyt problem, og man må igen sidde med en følelse af irritation og urimelighed på hovedpersonernes vegne. Til sidst lukkes rammen dog og alle brikkerne falder på plads.

Ud over den gennemførte handling og det beundringsværdige persongalleri har Ken Follett også formået med sit kreative sprog og sine dygtige beskrivelser at føre læseren helt ind under huden på personerne. Jeg følte selv, jeg kunne mærke jorden mellem tæerne i den engelske muld, føle sult og desperation og lugte til hverdagen i de gamle middelalderbyer.    

Det er en fantastisk gennemført roman, som fortjener intet mindre end 5/5 stjerner.

2 kommentarer:

  1. "Jorden Søjler" er virkelig en bog, som jeg ønsker at få læst på et tidspunkt (og specielt efter din anmeldelse!). Jeg er også bare sikker på, det er en bog, der fortjener min fulde opmærksomhed. Så før jeg kan give den det, bliver den altså udskudt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de søde ord. Det må du i hvert fald ikke snyde dig selv for. Jeg glæder mig til at høre, hvad du selv synes om den, når du finder det rigtige tidspunkt til at læse den :)

      Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.