Som så mange andre litteraturelskere er jeg vild med Jane Austens romaner, og jeg kan læse dem igen og igen. Sproget er fantastisk, og selvo...

Jane Austen favorit?

Som så mange andre litteraturelskere er jeg vild med Jane Austens romaner, og jeg kan læse dem igen og igen. Sproget er fantastisk, og selvom der ikke "sker så meget", er man altid underholdt af spidsfindige dialoger og diskrete sidebemærkninger. Desuden får man et malende billede af tiden og samfundet. Man inviteres hjem i folks stuer og lytter til musikken og samtalerne rundt omkring i krogene. 

Min yndlings Jane Austen-roman er "Emma". Jeg kan godt lide, at Austen har valgt en heltinden, der er anderledes end i hendes andre romaner. Emma er rig, ung og smuk og omgivet af venner, der forguder hende - og sådan finder hun det naturligt og fortjent. Hun ser kærlighed overalt og mener at være en dygtig Kirsten Giftekniv. Desværre lykkedes hun ikke med mange af sine projekter, og det går ud over hendes veninde Harriet. Det er også lige før, Emma selv går glip af sin egen lykke.    

Mr. Knightley ser Emma, som hun i virkeligheden er, og han er ikke bange for at diskutere med hende og udtrykke sine holdninger. Han er med til at modne hende og åbne hendes øjne, og hun giver ham modspil. De fungerer bedst sammen, og alene det, synes jeg, er utrolig smukt. 

Jeg ejer tre forskellige eksemplarer af bogen. Det første eksemplar er fra Wordworth Classics, og den er efterhånden blevet læst så mange gange, at den er blevet utrolig smuk at se på og dejlig at have mellem hænderne. Den har æselører i hjørnerne, understregede linjer og noter i marginen. Det er mit yndlingseksemplar, fordi den også indeholder små fine illustrationer. Det andet eksempler er en utrolig smuk udgave fra Penguin Classics Deluxe serien. Forsiden og bagsiden er broderet, og siderne er ujævne og har et slidt look. Mit sidste eksemplar er en dansk oversættelse. Jeg har ikke læst den endnu, så jeg kan ikke sige, hvad jeg synes om den. Men jeg er en smule skeptisk, fordi jeg elsker Jane Austens sprog, og det kan umuligt blive helt det samme på dansk. Jeg syntes dog, det var så fint et eksemplar, at jeg ikke kunne stå for det.   
7 kommentarer:

 1. Jeg har aldrig været særlig vild med Austen, før jeg læste Emma. Den var jeg til gengæld helt vild med og jeg har helt sikkert fået mod på at læse mere af hende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg helt klart, du skal gøre. Emma er min absolutte favorit, men jeg er også vild med Austens andre romaner :)

   Slet
 2. Austen. Elskede Austen.

  Jeg har faktisk aldrig brudt mig specielt meget om 'Emma'; og det er lidt en skam, for jeg værdsætter bestemt Austens pointe og hendes fremførelse af overklassens forblændelse. Jeg kan bare ikke rigtig nyde at læse den; som om den er god i teorien, men ikke i praksis - hvis det giver mening?
  Min favorit vil altid være 'Persuasion' - som sjovt nok også har en atypisk heltinde i hovedrollen, dog af helt andre årsager.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har før mødt andre, der heller ikke var så vilde med "Emma". Det er efter min mening lidt en skam. Men jeg kan dog også sagtens forstå deres/din argumentation :)

   Jeg er bare vild med den måde Austen får mig til at blive frustreret og irriteret på Emma men samtidig får mig til at identificere mig med hende og holde af hende.

   Slet
 3. Jeg elsker også Austen, men jeg har faktisk ikke læst "Emma" endnu, men den er højt oppe på min to read liste!
  Hvor er det dog nogle flotte udgaver du har, er helt vild med den fra Penguin!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan helt klart anbefale den, og jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om den :)

   Den fra Penguin er også bare så smuk. Jeg tør slet ikke læse i den af frygt for at ødelægge den. Så det er godt, jeg har en slidt udgave, jeg kan læse igen og igen!

   Slet
  2. Kender det alt for godt, det med at have bøger man slet ikke tør læse i, fordi de er så fine :D

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.