”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” af Maria Gerhardt, 3/5 stjerner Maria Gerhardt fik i 2013 konstateret brystkræft og gik en hår...

”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” af Maria Gerhardt


”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” af Maria Gerhardt, 3/5 stjerner

Maria Gerhardt fik i 2013 konstateret brystkræft og gik en hård tid med kemoterapi og strålebehandling i møde. Det var særlig hårdt ved parforholdet, og Maria måtte kæmpe for at holde sammen på sig selv og på dem, der stod hende nært.

”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” er en selvbiografisk fortælling. Vi præsenteres derfor for hele Marias sygdomsforløb og kampen om at vinde over kræften.


Da Maria får konstateret kræft er hun netop fundet sammen med sit livs kærlighed – den kvinde, hun mødte første gang for 15 år siden. 

Ingen af dem var førhen parate til at sætte venskabet på spil og erklære deres kærlighed til hinanden. Nu har de hinanden. Og så ramler ulykken ned over dem.

”Man kan ikke både være lesbisk, syg og ked af det. Det er en kategori for meget.”

Fortællingen veksler mellem fortiden og nutiden. Vi følger som læsere med i Marias behandling, hendes sammenbrud og hendes stærke viljestyrke, som gang på gang får hende stablet på benene igen. Vi tager med tilbage i tiden, da Maria mødte sin udkårne, og oplever deres forhold blomstre.

Jeg kan godt lide denne vekslen mellem nutiden og fortiden. Det er med er til at give et indblik i karakterernes liv og deres fælles udvikling. Romanen er skrevet i et minimalistisk sprog, og informationerne er få. Derfor er tilbageblikkene med til at besvare nogle af de spørgsmål, man løbende sidder med som læser. 

”Der bor Hollywoodstjerner på vejen” slog ikke benene væk under mig. Men det er en god og rørende fortælling, som behandler et emne, vi stort set alle sammen kan forholde os til. Den skildrer den sorg og det pres, man er udsat for som kræftpatient.

”Jeg smiler skævt ved tanken om, at vi flytter til Hellerup i morgen, og glæder mig. Det bliver sværere og sværere at skulle stå på Værnedamsvej og rumme andre menneskers følelser. Hver dag står jeg med indkøbsposer i hænderne, tung, skaldet og træt, imens bekendtskaber går forbi. Ingen af mine hatte eller solbriller kan skjule, hvor syg jeg er nu. Jeg ved ikke, hvad der er værst; folk, der ikke kan overskue mig, eller at skulle opdatere diagnose over en køledisk, en andens cafébord. Svigtet står de efterfølgende der, på åben gade, sat i forlegenhed. Min blotte tilstedeværelse vækker mine venners dødsangst.”

Jeg kan anbefale jer at læse ”Der bor Hollywoodstjerner på vejen”, hvis I kan lide minimalistiske fortællinger, og hvis I vil have et knivskarpt indblik i en hverdag, hvor det hele ramler sammen.  
2 kommentarer:

 1. Skønne stemningsbilleder. Og åh, hvor vil jeg gerne læse den bog. Snart.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! :-)

   Det kan jeg godt forstå. Den er rigtig fin!

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.