Jeg ejer efterhånden rigtig mange bøger. Min bogreol bugner med gode fortællinger, og det bliver sværere og sværere at finde plads efter...

Hardback eller paperback?


Jeg ejer efterhånden rigtig mange bøger. Min bogreol bugner med gode fortællinger, og det bliver sværere og sværere at finde plads efter hvert bogkøb. Der er en god blanding af hardbacks og paperbacks, og det skyldes, at jeg altid køber den flotteste udgave. Er den flotteste udgave i paperback, så er det den, jeg køber. Er hardbacken den pæneste, så er det den, der ryger i indkøbskurven.

Jeg har på det seneste tænkt lidt over, hvilke formater jeg bedst kan lide at læse. Hvilke udgaver kan jeg bedst lide at have mellem hænderne? Hvilke udgaver er pænest på bogreolen? Osv.

Her har jeg en lidt blandet oplevelse. Jeg kan bedst lide at sidde med en paperback mellem hænderne. Den er ikke så tung som en hardback, og jeg har en bedre fornemmelse af, at jeg kan bukke den lidt efter behov. De lette hardbacks gør heller ikke så ondt at få i hovedet, når man en sen aften ligger i sengen og læser. 

Jeg har tit oplevet, at bogen smutter ud af hænderne på mig, fordi jeg simpelthen bliver for træt eller ukoncentreret. Her er det altså ret praktisk, at det er en let sag, der har direkte kurs mod ens hoved. 

Jeg synes også, der er noget særlig smukt over en slidt, gammel paperback. Dog kan jeg slet ikke få mig selv til at slide på en paperback, som er rigtig fin i sig selv. Her er det selvfølgelig mest praktisk, at man har en hardback, for det kan altså holde til lidt mere.

Sidste sommer læste jeg ”The Night Circus” i paperback. Jeg ved ikke, om det var de mange ture på stranden, der gjorde, at den kom til at se meget slidt ud og begyndte at falde fra hinanden. Jeg var i hvert fald ærgerlig over det, for det er sådan en smuk bog – både udvendig og indvendig. Nu har jeg så købt den i hardback, så den kan holde til at blive læst rigtig mange gange uden at blive for slidt.

I min bogreol har jeg en hel hylde med de smukkeste hardbacks. Det ser virkelig godt ud, når de står der ved siden af hinanden. De fylder lidt mere og giver reolen lidt mere struktur. På den front synes jeg, hardbacken er smukkest. 

Konklusionen på dette indlæg må være, at jeg både kan lide hardbacks og paperbacks i forskellige situationer. Paperbacken er praktisk at have med på farten og er behagelig at læse i, mens hardbacken holder længere og ser rigtig godt ud i bogreolen.

Det er nok meget godt, jeg har så blandet et udvalg, når jeg nu ikke rigtig kan bestemme mig for, hvad der er bedst.


Kan I bedst lide hardbacks eller paperbacks, eller har I det lige som mig, der kan lide begge dele? 

18 kommentarer:

 1. Jeg har det som dig - kan bedst lide paperback når jeg skal læse. Synes dog der er stor forskel i kvaliteten af paperbacks. Nogle er endda blevet "lamineret" på en måde, og kan holde til lidt mere. Min twillight-bøger, skønt de kun er læst en gang, falder helt fra hinanden. Siderne falder ud og ligger nu hulter til bulter. En rigtig øv oplevelse.

  Hvis jeg er i tvivl om hvorvidt det er en god bog eller ej, men en bog jeg stadig gerne vil eje, så går jeg næsten altid efter paperback versionen. Så er prisen lidt nemmere at overskue :-) Og skal jeg købe bøger i udlandet hvor jeg skal flyve hjem, så er det oftest også paperbacks, da man så kan have flere med uden det vejer for meget! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der kan nemlig være meget stor forskel på paperbacks. Nogle er limet bedre end andre, og siderne er tykkere. Hvis man er heldig at finde en solid paperback, kan den holde til meget slid. Jeg har desværre også oplevet, at bøgerne simpelthen er faldet fra hinanden, hvilket virkelig er en skam.

   Hvis jeg har læst en virkelig god bog, som jeg ejer i paperback, kan jeg godt finde på at købe den i hardback, så den kan holde til lidt mere og ser rigtig fin ud på bogreolen :)

   Slet
 2. Jeg er en lille smule skadet af at være uddannet i boghandel. Jeg vil altid vælge en indbunden eller hæftet udgave, frem for en hardback eller paperback.

  Første udgaver i Danmark er som regel indbundne ( dem med smudsomslag) eller hæftede ( dem med fast omslag og flapper). De er dyrere, men kvaliteten af papiret er også bedre, siderne bliver ikke gule og papiret er kraftigere. Siderne er også hæftet/ syet sammen og ikke limet sammen. Så når jeg har råd, køber jeg helst de dyrere bøger.

  Når man bliver så gammel som jeg er, er der også lige det med typografien. I billige paperbacks ( eller billige hardbacks) for den sags skyld, kan teksten nogle gange være noget lille og gnidret og det kan være skønnere at vælge en med sider i større format og mere læsbar skriftstørrelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil gerne give dig ret i, at indbundne og hæftede bøger er noget bedre kvalitet end paperbacks. Som regel køber jeg også mine danske bøger i disse formater. Særligt de hæftede bøger er jeg vild med. De ikke er lige så stive som en hardback, og samtidig kan de holde til meget mere end paperbacks.

   Jeg har også nogle helt små paperbacks, hvor siderne er meget tynde, og hvor teksten er alt for lille. Det indbyder ikke ligefrem til at læse bogen. Man skal koncentrere sig ekstra meget for at læse de små bogstaver, og ofte kan man se bogstaverne fra den anden side igennem papiret :)

   Slet
 3. Jeg fik lige et sjovt billede af dig i sengen, der taber bøger over hovedet. Kunne ikke lade være med at grine, for jeg kender det selv alt for godt (kan stadig mærke smerten fra Harry Potter og Halvblodsprinsen i hardback - ouch).
  Jeg må dog sige hardbacks altid er foretrukket, når jeg køber en bog hjem. For mig er bøger ikke en midlertidig glæde, men en livspartner, derfor giver jeg gerne lidt ekstra for noget, der holder lidt længere :-) Men praktisk er de ikke altid.

  Jeg nyder forresten dine længere indlæg i allerhøjeste grad, tak for det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, det sker altid for mig! Heldigvis er jeg ikke den eneste, for man føler sig altså lidt fjollet, når man ligger der og taber bøgerne ned i hovedet på sig selv :)

   Holdbarheden er helt klart også det, der taler for, at jeg vil eje bøgerne i hardback. Jeg plejer dog også at købe bogen i hardback, hvis jeg virkelig holder af fortællingen. Men det kan nu også blive en dyr fornøjelse, hvis man skal eje bogen i begge formater.

   Tak, det er jeg meget glad for at høre! Jeg skal sørge for at udgive flere af dem fremover :)

   Slet
 4. Jeg kan godt lide begge dele! Men må dog indrømme at jeg på det seneste er begyndt at falde for alle de der smukke hardbacks, som findes af de bøger jeg egentlig ejer i paperback i forvejen..

  Haha og synes det er lidt sødt at du kan komme til at tabe bogen på dig selv af træthed :')
  Har kun selv prøvet det en enkelt gang tror jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er altså virkelig også noget smukt over en rigtig fin og deltaljeret hardback. Det kan få mig til at købe bogen i begge eksemplarer, hvis jeg holder rigtig meget af fortællingen.

   Haha, man føler sig lidt klodset. Det sker bare alt for tit for mig :)

   Slet
 5. Hardbacks, altid hardbacks. I hvert fald hvis jeg fornemmer, at det er en bog jeg vil elske og eje i lang tid fremover. Jeg bliver så let tiltrukket af den stabilitet der er i en hardback - og så kan jeg i øvrigt heller aldrig få mig selv til at udnytte en paperbacks fleksibilitet til fulde alligevel, så den ender faktisk med at være mest besværlig for mig at læse :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg sagtens følge dig i. Jeg vil også helst eje bogen i hardback, hvis jeg skal læse i den mange gange og have den til at stå og pynte på bogreolen. Ofte bliver jeg dog fanget af de meget fine og anderledes covers på paperbacks fra Penguin :)

   Hehe, jeg kan sagtens forestille mig, at det er nemmere at læse i en hardback, når du passer så godt på dine bøger. Det kender jeg også selv fra nogle af mine egne rigtig fine paperbacks. Man er bange for at åbne dem for meget, så ryggen knækker :)

   Slet
 6. Jeg kan bedst lide hardbacks. Jeg køber dog også en del paperbacks, da de er billigere, men de bøger, jeg holder mest af, vil jeg helst have i hardback (... udfordringen er bare, at man ikke altid ved på forhånd, hvad der bliver den næste yndlingsbog :-D).

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det er den evige udfordring. Jeg overvejer også længe, om jeg skal vælge hardback eller paperback, for det er virkelig svært at forudsige, om man kommer til at holde af bogen eller ej. Det er jo ærgerligt at have brugt ekstra penge på en hardback, hvis man så slet ikke kan lide bogen :)

   Slet
 7. Altid paperbacks - de er ikke så tunge at slæbe med i tasken, de er billigere og man kan ikke dø af at få dem i hovedet med hjørnet først...

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha lige præcis! Det er også mine argumenter for paperbacks :D

   Slet
 8. Hos mig er der en god blanding af paperbacks og hardbacks, for som dig vælger jeg altid det flotteste cover. Men ifht. The Night Circus, så tror jeg ikke at det er din skyld at den falder fra hinanden for det gjorde min også 5 min efter jeg startede med at læse den, måske er den bare ikke lavet ordentligt...

  SvarSlet
  Svar
  1. De kan virkelig ikke have limet den særlig godt. Jeg synes nemlig, jeg passede lige så meget på den, som jeg gør med mine andre bøger.

   Hehe, jeg vælger altid ud fra coveret først :)

   Slet
 9. Jeg kan bedst lide hardbacks og indbundne bøger, både at læse og have på reolen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også godt lide hardbacks, men hvis de bliver for store og tunge, synes jeg desværre, de er lidt besværlige at læse. Jeg synes til gengæld det er meget hyggeligt at sidde og læse i en lille fin paperback :)

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.