”The Hobbit, or There and Back Again” af J. R. R. Tolkien blev udgivet første gang den 21. september i 1937.  Efterfølgende skrev Tolki...

Bag om bogen #5: The Hobbit


”The Hobbit, or There and Back Again” af J. R. R. Tolkien blev udgivet første gang den 21. september i 1937.  Efterfølgende skrev Tolkien fortsættelserne ”The Lord of the Rings”, som blev udgivet i midten af 50’erne.

Tolkien redigerede i sit første udkast af ”The Hobbit”, så detaljerne passede med den efterfølgende trilogi. For eksempel var Gollum meget sødere i den første udgave og overgav villigt ringen til Bilbo, da han havde vundet gådekonkurrencen. I den nye udgave er hele kapitlet ”Riddles in the Dark” skrevet om, og Gollum beskrives som et ondsindet væsen, der er besat af ringen.

En anden sjov detalje er, at Aragorn skulle være opvokset i Rivendell. Så da Bilbo første gang ankom til “The Last Homely House East of the Sea”, skulle Aragorn altså være 10 år gammel. Vi hører dog aldrig om Aragorn i ”The Hobbit”, fordi Aragorn som karakter ikke er opfundet endnu.

Der er også tydelig forskel på stemningen i ”The Hobbit” og ”The Lord of the Rings”. ”The Hobbit” er skrevet lidt mere som et eventyr og er mere simpel end ”The Lord of the Rings”. Det skyldes sandsynligvis de mange år, der er gået, mellem udgivelserne.

J. R. R. Tolkien har haft længere tid til at tænke over sit univers, efter han skrev ”The Hobbit”.


Styr på detaljerne

Jeg elsker ”The Hobbit” og ”The Lord of the Rings” hver for sig. Det generer mig ikke, at det halter lidt med detaljerne hist og her i forbindelsen mellem dem, og at de er så forskellige. Men det skyldes nok, at jeg ser dem som adskilte fortællinger.

Normalt fascinerer det mig nemlig, når der er styr på detaljerne i en serie. Jeg bliver stadigvæk overrasket over J. K. Rowlings imponerende forarbejde, hver gang jeg læser Harry Potter-bøgerne. Hun formår at kæde alle syv bind sammen med en snorlige rød tråd.

Hvordan har I det med detaljerne i serier?

Har I nogle eksempler på serier, der har særligt styr på 
detaljerne? - eller serier som ikke har det?


Ser I også ”The Hobbit” og ”The Lord of the Rings” som adskilte fortællinger?

2 kommentarer:

 1. Er ret vild med dine "bag om" indlæg!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Det er jeg virkelig glad for, du synes.

   Jeg synes selv, de er ret sjove at lave :)

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.