”Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky, 4/5 stjerner ”Det forbandede familieord umage. Vores mor, der altid skal undskylde...

”Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky


”Forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky, 4/5 stjerner

”Det forbandede familieord umage. Vores mor, der altid skal undskylde hvert eneste vellykkede resultat med, at hun har gjort sig umage. Vores far, der sjældent fandt, at noget som helst var umagen værd. Tilsammen var de et umage par”.

Lisa er på vej hjem fra Afghanistan. Ved siden af hende i flyet sidder lægen Andreas, som hun fortæller sin livshistorie til. Hun fortæller om fire små børn, som boede på en gård med to belastede forældre. Hun fortæller, hvordan hendes lillesøster Marie forsøgte at begå selvmord. Og hun fortæller, hvordan de fire søskende hver især kæmper med deres fortid.


Barsk fortælling og et levende sprog

”Forbandede yngel” er en historie om livet, og den kommer omkring nogle svære emner såsom udsatte børn, selvmord og krigen i Afghanistan. Men selvom bogen er barsk at læse, formår Anne-Cathrine Reibnitzsky også – primært på grund af sit levende sprog – at skabe lyse øjeblikke i fortællingen.

F.eks. er Anne-Cathrine Reibnitzsky rigtig god til at bruge sammenligninger i sine beskrivelser, som er med til at gøre situationerne mere absurde, så stemningen bliver lettere og til tider humoristisk.

”Slagteren har sort hår og brune øjne. Hans kittel er helt hvid. Han har sine knive i et klæde, ligesom det min mor har sølvtøjet i”.

Derudover skriver Anne-Cathrine Reibnitzsky uden tvivl ud fra læresætningen ”Show it – don’t tell it”. I stedet for at skrive, hvad hovedpersonerne tænker og føler i alle tænkelige situationer, viser hun det med sine præcise beskrivelser af karakterernes handlinger.

Til sidst vil jeg nævne, at Anne-Cathrine Reibnitzsky har bygget romanen op på en måde, hvor den skifter i tid og sted, så vi på den ene side af bogen befinder os ombord på flyet til Danmark, mens vi på den næste side befinder os på et fly med en gruppe faldskærmsudspringere, som venter på at dørene går op. Sådan en opbygning kan jeg rigtig godt lide, for det er med til at fange min opmærksomhed og bibeholde den, til jeg har vendt den sidste side.  


Læs den hvis...

Hvis du er til barske familietragedier og godt kan lide en velkomponeret og velskrevet bog, så kan jeg helt klart anbefale dig at læse ”Forbandede yngel”.  


10 kommentarer:

 1. Åh, jeg elsker den bog. Den er så stærk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig meget stærk og samtidig meget smuk! :-)

   Slet
 2. Det er en virkelig god bog. Jeg kan godt forstå den omtale og ros den har fået. :)

  SvarSlet
 3. Den er fantastisk velskrevet og relevant. Absolut anbefalelsesværdig :-)


  Mvh.
  denlillebogblog.dk

  SvarSlet
 4. Din anmeldelse får mig til at glædes over, at bogen står og venter på min bogreol. Jeg glæder mig så meget til at læse den. Tak for en dejlig anmeldelse! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre :-)

   Ih, du kan godt glæde dig!

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.