Hver gang jeg besøger mine forældre i deres sejlbåd en halvmørk, lun sommeraften med stearinlys og fyldte tekrus på bordet tænker jeg på &q...

Den personlige læseoplevelse

Hver gang jeg besøger mine forældre i deres sejlbåd en halvmørk, lun sommeraften med stearinlys og fyldte tekrus på bordet tænker jeg på "Harry Potter". Det var nemlig i en situation nøjagtig som den, jeg læste første kapitel af "De vise sten". Jeg har simpelthen forbundet bøgerne med den hygge og den tryghed, jeg følte, i den situation jeg læste dem.

Det har fået mig til at tænke over, at man forbinder læseoplevelser med det tidspunkt, man læser fortællingen på. Er man forelsket. Har man en rigtig dårlig dag. Eller måske har man oplevet noget nyt eller spændende. Jeg føler i hvert fald tit, jeg står i en situation, hvor jeg føler noget bestemt eller genser noget og forbinder det med en bog, jeg har læst, eller en film jeg har set.


Jeg tror også, det har stor betydning for, hvordan man opfatter en fortælling, og om man synes, den er "god" eller "dårlig". Hvis jeg har en rigtig dårlig dag, kan jeg nemt miste koncentrationen og blive irriteret. Men hvis jeg føler mig glad og godt tilpas, ser jeg også helt anderledes på mine omgivelser. Desuden sætter man også pris på vidt forskellige ting, og derfor må læseoplevelsen også være forskellig fra person til person. 

Har I bestemte følelser eller oplevelser knyttet til en speciel bog? Er I enige eller uenige i, at det kan have betydning for læseoplevelsen? 


6 kommentarer:

 1. Åh jeg er meget enig med dig! Jeg hægter bøger sammen med oplevelser, musik, humør. Det har en enorm betydning for de minder der knytter sig til bøgerne :)!

  SvarSlet
 2. Jeg knytter virkelig ofte bøger sammen med oplevelser. Det er jo bare så svært at lade være, specielt hvis man synes, bogen har været god :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg også, det er. Og det er jo fantastisk, at man kan genleve læseoplevelserne igen og igen ved hjælp af forskellige sanseindtryk :)

   Slet
 3. Det har du virkelig ret i! Det havde jeg ikke rigtig tænkt over før nu. Og hvor er det nogle fine stemningsfulde billeder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det :)
   Det er noget, jeg har tænkt over et stykke tid, og jeg syntes det gav god mening for mig.

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.