Det spørgsmål stillede jeg mig selv for nylig, da jeg stod med det dilemma, om jeg (IGEN føler jeg) skulle smide 4 eller 5 stjerner e...

Læser jeg kun "gode" bøger?



Det spørgsmål stillede jeg mig selv for nylig, da jeg stod med det dilemma, om jeg (IGEN føler jeg) skulle smide 4 eller 5 stjerner efter en helt vidunderlig bog. Et hurtigt blik på tidligere anmeldelser afslørede også, at det ofte er den høje ende af karakterskalaen, jeg tager i brug.

Faktisk har jeg kun givet EN bog 2 stjerner, og det var Doppler af Erlend Loe. Jeg havde virkelig svært ved at identificere mig med hovedpersonen. Det meste af tiden irriterede han mig faktisk. Min kæreste derimod elskede Doppler. Han grinte højlydt flere gange på stranden på Rhodos for to år siden, mens jeg gemte mig bag min egen bog, fordi jeg ikke ville kendes ved ham.

Jeg ville nok også have givet Moby Dick 2 stjerner, hvis jeg havde anmeldt den (der var så mange andre, der havde anmeldt den, så det lod jeg være med).

Jeg har delt er par tretaller ud i ny og næ, men ellers holder jeg mig til 4 og 5 stjerner.

Hvordan kan det være? Enten er jeg enormt nem at stille tilfreds, eller så er jeg virkelig god til at vælge de bøger, jeg læser. Jeg håber, det er det sidste.

Når jeg tænker mig om, så skyldes mine høje karakterer nok, at jeg gør mit forarbejde godt. Inden jeg køber bøger, undersøger jeg nøje, om de kunne være noget for mig, for jeg gider ikke bruge penge på en bog, som jeg måske ikke vil holde af at læse. Det betyder dog ikke, at jeg så på forhånd er indstillet på, at jeg skal kunne lide bogen.

For noget tid siden læste jeg I Capture the Castle, som blev rost til skyerne. Men det var bare ikke en bog for mig – i hvert fald ikke ved første læsning.

Det sidste halve år har jeg været lidt påpasselig med 5-tallerne, og jeg lader altid den første begejstring svæve lidt i luften, før jeg går i gang med at skrive min anmeldelse. Men jeg vil ikke give en bog en dårligere karakter, end den fortjener, bare fordi jeg har givet de sidste tre læste bøger 4 eller 5 stjerner.

Mine anmeldelser er altså tit positive, og det skyldes simpelthen, at jeg læser nogle virkelig gode bøger for tiden. 

Men nok om det. Jeg kan jo være glad for, at jeg læser mange gode bøger og ikke skal føle, at jeg spilder min tid (og penge) på knapt så gode bøger.  

Bruger I også tid på at undersøge, om en bog er noget for jer, inden i lægger den i indkøbskurven?

Oplever I også, at I oftere bruge den høje ende af karakterskalaen end den lave ende? 





22 kommentarer:

  1. Jeg læser for det meste også flest bøger, der får en karakter i den høje ende (dog har jeg også en del 3'ere og sammenlagt 10 bøger læst i år, som har fået enten 1 eller 2 stjerner), og jeg tror virkelig også, det skyldes at jeg er ret god til at udvælge bøger, som jeg er ret sikker på at kunne lide. Jeg undersøger for det meste også en bog en del, før jeg køber den; lyder handlingen som noget for mig? Hvad men genren? Og hvilken rating har folk, jeg har nogenlunde ens smag med givet den? På den måde får jeg nemlig sorteret en del fra, som nok ikke rigtig vil være noget for mig. Deraf ikke sagt at jeg ikke også tager chancer engang imellem, for det gør jeg da. Og disse chancer kan så både ende som gode læseoplevelser eller som dårlige, men jeg synes faktisk, at de for det meste ender som gode :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder til, vi gør lidt det samme, når vi køber bøger. Jeg undersøger også, hvad andre med samme smag som mig synes om bøgerne, før jeg køber dem. Jeg er ikke helt så god til at tage chancer og bestille en bog hjem, som jeg ikke kender noget til i forvejen. Men hvis jeg gør det i ny og næ, så låner jeg som regel bogen på biblioteket. :)

      Slet
  2. Ligesom dig synes jeg også at jeg læser en masse gode bøger for tiden, både 4 og 5 stjerner-bøger. Jeg tror også at jeg er god til at vurdere hvilke bøger der er gode for mig, baseret på anmeldelser og hvordan jeg normalt har det med genren. Dog læser jeg også et par 1-2 stjerner-bøger engang imellem, tit fordi jeg tager en impulsbeslutning på biblioteket og jeg ser en bog som jeg kan huske en eller anden anmelder roste til skyerne, men som så viser sig slet ikke er noget for mig, hvilket jeg i princippet også godt ved. Andre gange er det fordi jeg læser bøger som jeg føler jeg "burde" læse, for at have en baggrundsviden - dette gælder især klassikere.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er virkelig også dejligt at læse så mange gode bøger! Hvis jeg læser en knapt så god bog, så er det som regel også fordi, jeg enten har impulsshoppet eller har taget en bog med hjem fra biblioteket, som så fin ud, men som jeg slet ikke kender noget til :)

      Slet
  3. Jeg er begyndt at tænke meget over, hvordan jeg bedømmer mine bøger, fordi jeg også har lagt mærke til at jeg oftest ender med at have læst en bog til 3, 4, eller 5 stjerner. Jeg tror, at mine bøger oftest ender i den bedre ende af skalaen, fordi jeg ved hvad jeg vil læse, hvad der gør indtryk, og ikke vil virke som spild af tid.
    Som regel tjekker jeg, hvad bogen handler om, og hvad andre synes om den, men det er primært resumeret af bogen, og hvilke temaer den berører, der gør at jeg smider den på læselisten eller ej -- men nogle gange er bedømmelsen desværre baseret på en irrationel entusiasme, så jeg er også begyndt at vente med at bedømme en bog indtil den irrationelle entusiasme er ovre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også oplevet, at hvis jeg lige venter lidt med at skrive anmeldelsen, så kan jeg lidt nemmere se de ting, som blev overskygget af min umiddelbare begejstring. Man skal dog huske på, at der som regel er en grund til denne begejstring, og det sørger jeg altid for at huske på, når jeg skriver anmeldelsen. Det kan være en følelse, man sad med, da man læste bogen. Det kan være, at det bare har været en god læseoplevelse. Eller det kan være noget helt tredje :)

      Slet
  4. Jeg har det på præcis samme måde som dig. Jeg undersøger også bøgerne nøje og laver indimellem en "oprydning" i min to-read-liste, hvor jeg virkelig udvælger om "jeg virkelig gerne vil læse den her bog eller ej". Det gør så også, at jeg tit bliver stillet tilfreds med læseoplevelserne fordi de er så velvalgte! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hehe, jeg rydder også tit op i min TBR-liste eller på mine ønskelister rundt omkring på diverse webshops. Nogle gange kan jeg nemlig helt impulsivt komme til at sætte en bog på listen, som ved nærmere eftersyn nok ikke er noget for mig alligevel. De bøger, som har stået på listen længe, er som regel også dem, der ryger i kurven, når jeg bestiller bøger :)

      Slet
  5. Jeg læser stort set kun gode bøger for tiden. Det skyldes helt klart, at jeg ikke længere tager bøger med hjem fra biblioteket eller boghandleren efter at have ladet mig forføre af bagsideteksten. I stedet har jeg efterhånden fundet ud af, hvilke bogbloggere jeg nogenlunde deler smag med og vælger i vidt omfang at læse bøger, som er blevet anbefalet den vej. Egentlig har jeg også generelt sjældent læst bøger, som jeg ville have givet 1/5 eller 2/5 stjerner - Jeg er nemlig ikke særlig stædig på det punkt; sådanne bøger bliver ret hurtigt opgivet og tæller vel derfor teknisk set ikke som læste;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er nok lidt for stædig, hvis jeg kommer i gang med en bog, som ikke lige er mig. Jeg føler altid, jeg skal give den en change og minimum læse de første 100 sider, og når jeg så har læst dem, så synes jeg alligevel, jeg er kommet for langt til at lægge den væk. Men det resulterer så også i spildt tid ind imellem. Men som sagt har jeg heldigvis læst en masse gode bøger det sidste stykke tid :)

      Slet
  6. Jeg gør det samme, men ofte er det mest bare fordi, jeg har haft det så sjovt og hyggeligt med bogen! Jeg er virkelig nem at please, og tit opfanger jeg slet ikke alle de plothuller, som folk taler om. Hvad er plothuller overhovedet? :D Jeg undersøger ofte ikke ret meget om bøgerne, tager bare ud fra coveret (oh skræk og ve! ;) ), og det må jeg så bøde for af og til, men som regel går det jo meget godt.
    Og helt ærligt, så gider jeg ikke rigtig at anstrenge mig, for at komme på ting ved bogen, som gør at den nok kun burde få 2 stjerner. Hvis jeg skal sidde og tænke over, hvad der kan trække ned, så må jeg have nydt den i det store og hele og så skal den have mere end 2 i min bog :D Jeg er virkelig ukritisk! :D Men jeg ved det heldigvis godt selv :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det vigtigste er jo i virkeligheden også er være ærlig som anmelder. Hvis man har læst en bog, som var en helt fantastisk læseoplevelse, så er der jo ingen grund til at lede efter fejl efterfølgende! :)

      Jeg synes heller ikke, jeg er ret kritisk i forhold til andre. Faktisk har jeg også svært ved nogle gange at genkende den kritik, bogen eventuelt har fået. For mig handler det nemlig også mest om, hvorvidt det har været en god læseoplevelse eller ej. Men det hænger jo ofte også sammen med andre ting. Hvis sproget eksempelvis ikke passer mig, så irriterer det mig, og så gør det noget ved læseoplevelsen :)

      Slet
  7. Det er blevet så nemt at google bøger inden man køber dem. På en måde synes jeg det er en form for snyd, men på den anden side, er der så mange gode bøger, så hvorfor bruge tid på at læse nogle der ikke rammer rigtigt? Jeg læser også klart flest "gode" bøger, men om det er teknologien, læsestrategier eller bare at kender mine læsevaner så godt nu, at jeg ved hvad jeg bedst kan lide og går efter det, når jeg skal vælge mit næste bogoffer, det ved jeg ikke (:

    SvarSlet
    Svar
    1. Man burde give sig selv den udfordring en gang imellem at læse en bog, man slet ikke kender noget til! Men så igen ville det være ærgerligt, hvis man ramte helt ved siden af :)

      Jeg tror også, det hænger sammen med, at man kender sine læsevaner så godt :)

      Slet
  8. Kender der alt for godt. Synes også tit at jeg ender med positive anmeldelser og 4 eller 5 stjerner, men hvis jeg har haft en god læseoplevelse skal bogen også belønnes med en tilsvarende karakter. Jeg tror at det mest af alt skyldes at jeg ved hvad jeg kan lide og holder mig til de bøger. Det er sjældent at jeg tager store chancer. Ofte står en bog på min to-read-liste i laaaang tid før jeg evt. køber bogen og når bogen købes sker det altid efter en ekstra overvejelse om hvorvidt bogen alligevel er noget for mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan har jeg det også. Hvis en bog har været god, så skal anmeldelsen også afspejle det. Jeg vil ikke sidde og lede efter fejl, fordi jeg føler, jeg skal være kritisk :)

      Jeg har også mine bøger stående på min ønskeliste, længe før jeg klikker dem hjem :)

      Slet
  9. Jeg researcher primært på de bøger, jeg overvejer at købe, men jeg gør en del ud af at læse ret varieret for at udfordre mig selv og min egne fordomme om, hvilke bøger jeg kan lide at læse. Derfor støder jeg ind imellem også på bøger, jeg ikke bryder mig om. Det er dog - heldigvis - næsten altid bøger, jeg har lånt.

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ville ønske, jeg turde udfordre mig selv lidt mere ind i mellem. Det ville nemlig være ærgerligt at afskrive en eventuelt god bog, før man overhovedet har givet den en chance.

      Man kunne jo - som du er inde på - låne bogen i stedet for at købe den :)

      Slet
  10. Jeg er glad for, at jeg ikke er den eneste der har det sådan!
    Jeg giver sjældent bøger dårlige anmeldelser og det får virkelige én til at tænke over tingene ikke?
    Dog tror jeg ikke, at jeg før i tiden var svær at stille tilfreds, hvor hvis jeg så genlæste nogle af de bøger nu, så ville de få lavere "karakter".

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan har jeg det også. Jeg har i hvert fald læst et par bøger, som jeg ville bedømme anderledes, hvis jeg skulle læse dem i dag :)

      Slet
  11. Jeg er sådan en dårlig researcher på bøger. Jeg prøver mig frem, læser efter mavefornemmelse og indskydelser, og så ender jeg ofte med en blandet landhandel. Jeg uddeler jævnligt både 2'ere og 4'ere.

    Og så en masse 3'ere. Det har nok også noget at gøre med, hvordan man bruger sine stjerner og betragter bøger på. Jeg har i år læst flest 3'ere. Faktisk er min gennemsnitbedømmelse på Goodreads 3.29 (tror jeg?). For mig er 3 ikke en dårlig karakter, det betyder ganske enkelt at bogen var ganske fin. Og det giver mest mening for mig, at jeg læser flest bøger, der er ganske fine, men ikke bliver hoos mig for evigt. Og sådan har jeg det f.eks. med 5'ere.

    Sikke en omgang rod. Pointen er bare, at det helt sikkert også har noget at gøre med, hvordan man definerer sine stjerner!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ville nogle gange ønske, at jeg tog flere chancer, når jeg køber bøger. Det kunne jo være, jeg gik glip af en god bog, som egentlig var noget for mig. Det tør jeg næsten ikke tænke på :-)

      Jeg tror, du har ret i, at det også har noget at gøre med, hvordan man definerer sine stjerner. For mig er en 3'er også en god bog, men jeg synes ofte, de bøger, jeg læser, har lidt mere at byde på end bare at være "gode". Men igen tror jeg, det har noget at gøre med, at jeg burde tage nogle flere chancer og blive (forhåbentlig) positivt eller negativt overrasket :-)

      Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.