”Kantslag” af Dorthe Nors, 4/5 stjerner ,  anmeldereksempler fra Rosinanteco   Jeg er ramt. Femten korte og præcise slag har sat ...

"Kantslag" af Dorthe Nors

”Kantslag” af Dorthe Nors, 4/5 stjerner
anmeldereksempler fra Rosinanteco
 
Jeg er ramt. Femten korte og præcise slag har sat sine spor, og jeg ved slet ikke, hvor jeg skal begynde min anmeldelse.

Dorthe Nors har skrevet en enkel men hårdtslående novellesamling, hvor vi møder en række skæve eksistenser. Hver eneste novelle efterlod mig med en snert af uhygge og med eftertanke. Man får lige akkurat tilstrækkelig information – og heller ikke mere – til at danne sig frygtindgydende billeder, som fortsætter deres udfoldelse, længe efter sidste punktum er sat.

Jeg er vild med Dorthe Nors’ minimalistiske stil og sparsomme brug af ord, fordi det netop giver mulighed for selv at digte videre på historierne og forestille sig, hvad der sker for disse udfordrede karakterer.

En passage, jeg finder særlig interessant, er dette uddrag fra novellen Buddhisten:  

Jeg har lyst til at molestere dem, siger han frem for sig selv, og det er i det øjeblik, han selv hører ordet molestere hvisket ud mellem sine tænder, at han ser sig i bakspejlet. Det er en buddhist han ser der. Det er godt, jeg er buddhist, tænker han. Gud ved, hvad jeg kunne have fundet på, hvis jeg ikke havde været buddhist.”    

Det er godt billede på en indre kamp, som flere af Dorthe Nors’ karakterer gennemgår. Det er også et eksempel på, hvordan karaktererne i flere tilfælde betragter dem selv udefra eller eksisterer igennem andre personer.

Her tænker jeg også på novellen Kvindelige mordere, hvor hovedpersonen er betaget af kvindelige mordere så som Aileen Wuornos og Dagmar Overbye (Englemagersken).

Dorthe Nors har skrevet en vidunderlig novellesamling, som er værd at læse igen og igen.


Jeg vil have ”Kantslag” liggende fremme på mit natbord, så jeg i ny og næ kan genlæse en af novellerne. Måske ikke lige inden, jeg skal sove, for så bliver jeg med garanti hjemsøgt en af karaktererne i mine drømme.  

8 kommentarer:

 1. Selvom jeg ikke læser ret mange noveller, så giver din anmeldelse mig lyst til at læse Kantslag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan helt klart også anbefale den! Det er nogle virkelig gode noveller :-)

   Slet
 2. Svar
  1. Det er den også! Jeg tror, den er noget for dig :-)

   Slet
 3. Jeg tror jeg skal begynde at læse flere noveller, jeg har det svært med at de stopper inden man helt når at lære karaktererne at "kende", men ideen om små øjeblikke er så fin

  SvarSlet
  Svar
  1. Det giver i hvert fald mulighed for selv at udvikle karaktererne bagefter. Den tanke jeg jeg godt lide.

   Jeg kan helt klart anbefale "Kantslag". Den er så fin :-)

   Slet
 4. Gud hvor er det alt for lang tid siden, jeg har læst en virkelig god novellesamling. Tak for det her indlæg - den lyder vildt spændende (helt Naja Marie Aidsk ... På den gode måde. :-) ) Jeg havde jo helt glemt, hvor meget jeg elsker novellegenren - og så endda i lyserød. ��

  SvarSlet
  Svar
  1. Så kan jeg helt klart anbefale dig at læse Kantslag! Den er simpelthen så fin - både indvendigt og udenpå :)

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.