"Amerinanah" af Chimamanda Ngozi Adichi, 4/5 stjerner De første kapitler af "Amaricanah" foregår i en hårsalon, h...

"Americanah" af Chimamanda Ngozi Adichie

"Amerinanah" af Chimamanda Ngozi Adichi, 4/5 stjerner

De første kapitler af "Amaricanah" foregår i en hårsalon, hvor Ifemelu er ved at få flettet sit hår for første gang, siden hun fik taget sine fletninger ud inden sin første rigtige jobsamtale i Amerika. Ifemelu har boet i Amerika i cirka 15 år og er nu klar til at flytte tilbage til Nigeria, som hun forlod, da hun var ung.

Ifemelus ungdomskæreste Obinze blev tilbage i Nigeria, da Ifemelu flyttede til Amerika, men han havde planer om at følge efter Ifemelu, når muligheden bød sig. Det gjorde den bare aldrig, så Ifemelu og Obinze mistede efterhånden kontakten til hinanden. 

Ifemelu sidder i hårsalonen og er spændt og nervøs. Hun skal ikke længere behandle sit hår men kan bære det naturligt, og hun kan slippe den amerikanske accent. Men er hun klar til at møde det land og det folk, hun forlod? Og vigtigst af alt: Er hun klar til at møde Obinze?


"Americanah" er en beretning om kærlighed, identitet og kultur. Og så er det en beretning om Amerikas syn på race.

“Dear Non-American Black, when you make the choice to come to America, you become black. Stop arguing. Stop saying I'm Jamaican or I'm Ghanaian. America doesn't care.”

Romanen skildrer desuden den enorme omvæltning, det er, at rejse til et andet land, og hvordan man altid vil være forandret og se anderledes på sit hjemland. Den skildrer kulturchok, indre kampe for at bevare sin person og følelsen af ikke at høre hjemme nogen steder.

Der sættes flere steder i romanen lighedstegn mellem Ifemelus hår og hendes forsøg på at høre til. Derfor er det også ret symbolsk, at romanen begynder i en hårsalon, hvor Ifemelu får sit naturlige hår tilbage.

“Relaxing your hair is like being in prison. You're caged in. Your hair rules you. You didn't go running with Curt today because you don't want to sweat out this straightness. You're always battling to make your hair do what it wasn't meant to do.”

I romanen følger man skiftevis Ifemelus kamp for at finde sig til rette i Amerika og Obinzes kamp for at få lov til at rejse til det land, han holder så meget af og ser sig selv som en del af. Det er en rigtig fin måde at bygge romanen op på, for man oplever på den måde begge hovedpersoners hverdag og identitetsudvikling. 


Jeg elskede at læse "Americanah". Den er lang og indeholder mange små hverdagsepisoder, så jeg føler, at jeg kender hovedpersonerne og har fulgt deres individuelle og fælles kampe. Jeg er faktisk lidt ked af, at jeg har læst den færdig. Jeg skulle nok have givet mig mere tid til at læse den og dermed ikke have valgt den som en bog til read-a-thon. Det ville have givet mere mening at læse den med flere pauser og mellemrum, så jeg kunne reflektere over den undervejs. Men sådan kan man jo altid være så bagklog.

"Americanah" er uden tvivl en smuk fortælling, som jeg vil opfordre jer til at læse. 

5 kommentarer:

 1. Fin anmeldelse, ville rigtig gerne læse denne - det er et emne jeg har læst ret meget af gennem årene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-)

   Så synes jeg bestemt, du skal læse den! Den er godt skrevet og beskriver mange relevante episoder.

   Slet
 2. Fantastisk anmeldelse af en fantastisk bog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Rikke! :-)

   Det er nemlig en helt fantastisk bog <3

   Slet
 3. Hej, jeg skal til at skrive opgave over denne her bog, og så tænkte jeg på om jeg måtte spørge dig om noget angående den? :-)
  Mvh Janne

  SvarSlet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.