"North and South" af Elizabeth Gaskell, 5/5 stjerner Jeg har i et par uger forsøgt at skrive en anmeldelse af Elizabeth Gas...

"North and South" af Elizabeth Gaskell

"North and South" af Elizabeth Gaskell, 5/5 stjerner

Jeg har i et par uger forsøgt at skrive en anmeldelse af Elizabeth Gaskells "North and South". Men hver gang, jeg sætter mig foran computeren med bogen ved min side, tør jeg ikke starte på en sætning af frygt for, at den ikke er god nok. At den ikke giver en fyldestgørende beskrivelse. At den ikke formår at fortælle de følelser og oplevelser, jeg havde, da jeg læste denne vidunderlige bog.

For det er virkelig en vidunderlig bog. Faktisk tør jeg godt sige, at det er min nye yndlingsbog. Jeg har brugt noget tid på at mærke efter og lade den første begejstring falde lidt til ro. Men hver gang, jeg tænker på bogen, eller kigger på den, når mit blik fanger den på reolen, smiler jeg for mig selv ved tanken om den exceptionelle læseoplevelse, jeg havde.

"North and South" er min yndlingsbog, og jeg vil nu forsøge at give jer en anmeldelse af den, selvom det bliver svært at udtrykke, hvor meget jeg holder af fortællingen.


Margaret Hale forlader sit idylliske barndomshjem i den sydlige landsby Helston, da hendes far Mr. Hale har opgivet sit præsteembede og vil undervise folkene i den nordlige industriby Milton.

Det er en svær start for hele familien i en fremmed by, som står i så stærk kontrast til deres tidligere hjem, og særligt Margaret har svært ved at forlige sig med "the northern ways". 

Hun fatter en særlig sympati for arbejderne i byen og indgår et turbulent bekendtskab med fabriksejeren Mr. Thornton. En standhaftig mand som vækker irritation og frustration i den unge idealistiske Margaret.  

“I wish I could tell you how lonely I am. How cold and harsh it is here. Everywhere there is conflict and unkindness. I think God has forsaken this place. I believe I have seen hell and it's white, it's snow-white.”

Frustrationen går begge veje, og Mr. Thornton må kæmpe med splittede følelser. Det ene øjeblik beundrer han Margaret, og det næste afskyr han hende. 

"He dreamt of her; he dreamt she came dancing towards him with outspread arms, and with a lightness of gaiety which made him loathe her, even while it allured him."


"North and South" er en vidunderlig kærlighedsfortælling, og Elizabeth Gaskell formår på fornemmeste vis at skildre mødet mellem to vidt forskellige eksistenser. I denne forskellighed eksisterer også en skildring af forskellige samfund, hvor Margaret repræsenterer syden, mens Mr. Thornton repræsenterer norden.

Det er en samfundskritisk fortælling, som skildrer livet i en industriby og forholdet mellem arbejderne og fabriksejerne. Særligt viser den sympati med arbejderne og den "lavere klasse", hvilket er ret atypisk for en fortælling fra 1800-tallet. Det er en fortælling, der både emmer af dyb og smuk kærlig og af benhård seriøsitet.

"North and South" sammenlignes ofte med den elskede "Pride and Prejudice" af Jane Austen. Dog er der graverende forskelle på de to fortællinger. Tonen i "North and South" er mere alvorlig end i "Pride and Prejudice", og Margarets familie "latterliggøres" ikke, som det er tilfældet i Jane Austens roman.

Ligeledes eksisterer en anderledes samfundskritik. Jane Austen skildrer familiestrukturer og kønnenes roller, mens Elizabeth Gaskell skildrer livet i industrilandsbyerne og forholdet mellem arbejdere og fabriksejere.

Jane Austens ironiske stil er anderledes end Elizabeth Gaskells seriøse udtryksmåde, og den næsten 50 års tidsperiode imellem de to fortællinger, må også have en betydning for forskellighederne. Det er begge to fantastiske fortællinger, som jeg holder meget af på hver deres måde.

Margaret og Mr. Thornton tog mig med storm. Jeg genlæste den sidste side flere gange, før jeg kunne lægge fortællingen fra mig. Jeg havde simpelthen svært ved at give slip på de to hovedpersoner, som har fået en helt særlig plads i mit hjerte.

Jeg glæder mig allerede, til jeg skal læse den igen, og jeg kan opfordre jer alle til skrive "North and South" på TBR-listen, hvis I ikke allerede har læst den. Det er en ubeskrivelig oplevelse at blive taget med til industribyen Milton og følge to yderst karakterfaste personligheder.  

6 kommentarer:

 1. Jeg bør altså snart få læst den bog - den lyder virkelig spændende. Tak for en god anmeldelse :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :)

   Det kan jeg helt klart anbefale dig at gøre. Den er vidunderlig! :)

   Slet
 2. Hvor lyder det skønt! Den vil jeg så gerne snart læse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå. Du skal glæde dig til at læse den :)

   Slet
 3. Åh hvor bliver jeg lykkelig over at læse dette indlæg. Jeg vidste bare, du ville elske den bog. Den er enestående!

  Sammenligninger med P&P tænker jeg i øvrigt mest har rettighed i selve forholdet erkendelses/processen. Der er jo meget stolthed og mange fordomme blandet ind i kerne-forholdet, og åh. Det er så genialt. Jeg knuselsker Margaret, og jeg er en smule forelsket i John Thornton!

  Og ps, har du set BBC's mini-serie? Den er SÅ god og yder bogen SÅ megen retfærdighed. Åh.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også SÅ ubeskriveligt glad for, at jeg læste den! Det er simpelthen den bedste bog :)

   Jeg synes, du har helt ret i forhold til sammenligningen med P&P. Det er netop i forhold til stoltheden og fordommene, der er ligheder :) Jeg elsker også Margaret og Mr. Thornton. De er to vidunderlige karakterer!

   Nej, jeg har ikke set mini-serien endnu, men det må jeg gøre meget snart! Det lyder som om, den er helt fantastisk. Jeg glæder mig allerede :D

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.