Som barn læste jeg alle børnebøgerne af Laura Ingalls Wilder, og jeg så også lidt af tv-serien ”Det lille hus på prærien”, som er basere...

Bag om bogen #8: Det lille hus på prærien


Som barn læste jeg alle børnebøgerne af Laura Ingalls Wilder, og jeg så også lidt af tv-serien ”Det lille hus på prærien”, som er baseret på bøgerne. De havde ret stor betydning for min barndom. Særlig holdt jeg af de første bøger, som jeg har læst op til flere gange.

Laura Ingalls Wilder begyndte at skrive om sin barndom i 1920’erne, men det lykkedes hende ikke umiddelbart at finde et forlag, der ville udgive bogen. Det var ikke før, hun sammen med sin datter Rose Wilder Lane begyndte at dele bogen op i forskellige historier og ændrede dem til børnebøger, at det lykkedes hende at få dem udgivet.

Det er de bøger, vi kender i dag, og som jeg læste og holdt meget af som barn. Men der er ret stor forskel på det liv, Laura Ingalls Wilder levede, og det liv som er beskrevet i bøgerne. Det har gennemgået en ”romantisering” og udelader flere barske episoder. Eksempelvis beskriver den oprindelige fortælling flere episoder med druk og vold, og manuskriptet var mere tro mod livet som nybyggere i 1870’erne i USA.    

Det oprindelige manuskript "Pioneer Girl: The Annotated Autobiography" er blevet opbevaret på Laura Ingalls Wilder Historic Home and Museum i Mansfield i Missouri, og det er kommet frem, at det udgives af South Dakota State Historical Society Press i løbet af efteråret.

Det varer altså ikke længe, før man kan få fingrene i den oprindelige fortælling om den elskværdige nybyggerfamilie fra USA. Jeg glæder mig til at læse den. Og så håber jeg ikke, at det kommer til at ændre alt for meget på mit syn på børnebøgerne, som trods alt stadigvæk bringer gode minder fra min barndom.


Har I læst bøgerne, og skal I læse den nye udgivelse? 

10 kommentarer:

 1. Jeg læste også bøgerne som barn, men jeg er i tvivl om, hvorvidt jeg fik læst dem alle...
  Nyudgivelsen skal da bestemt på min ønskeliste. Det kan da kun blive spændende! Selvom jeg er bange for, at den vil rykke meget ved min oplevelse af børnebøgerne. Jeg håber ikke der er nogle alt for skelsættende forskelle i familien for eksempel, som ændrer det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig rigtig spændende. Men jeg er også - ligesom dig - nervøs for, hvad det vil gøre ved min opfattelse af børnebøgerne. De er nemlig så fine :-)

   Slet
 2. Jeg læste dem alle som barn. Både alene og som højtlæsning. Jeg har dem stadig, og de står og venter på at mine børn skal blive store nok til at høre dem.
  Den nye udgivelse lyder da som det rene guf. Jeg vidste godt, at bøgerne udelod og skøjtede let hen over meget af det barskeste, men nu vil jeg glæde mig til at læse hendes egne ord om det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig god idé at give læseglæden ved børgerne videre til dine børn. Det tror jeg også, jeg vil gøre, når jeg engang får børn :-)

   Jeg glæder mig også til at læse hendes egne ord! :-)

   Slet
 3. Jeg har faktisk aldrig læst bøgerne, men hvis de bliver genudgivet, tror jeg helt bestemt, at jeg vil sætte mig til rette med dem. Skønt, skønt indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! :-)

   Jeg kan helt sikkert anbefale dig at læse dem.

   Slet
 4. At læse dit indlæg er som at læse mine egne tanker - den skal helt klart læses! Jeg var også på "Team Ingalls" som barn og ung, og jeg har læst serien fra ende til anden flere gange. Jeg glæder mig rigtig meget til Pioneer Girl udkommer den 15. november :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hehe, hvor sjovt! Jeg elskede også bøgerne og serien :-)

   Jeg glæder mig også rigtig meget!

   Slet
 5. Jeg læste også bøgerne som barn, det var de første rigtige bøger jeg ejede, og ikke bare lånte på bibliotek. Det passede gerne med at jeg fik en til min fødselsdag og en til jul.
  Dejligt at du lige fik bragt de minder frem. Pioneer girl skal helt sikkert anskaffes, den fortjener en plads i samlingen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh altså, dejlige minder! Jeg fik de første seks bøger af min mor og lånte resten på biblioteket. Men jeg kiggede altid i kataloger fra diverse bogforretninger for at lede efter resten af bøgerne. Desværre fandt jeg aldrig de samme udgaver som de bøger, jeg havde i forvejen, så jeg fik aldrig købt resten.

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.