Da Harper Lee i 1960 udgav To Kill a Mockingbird , fik hun øjeblikkelig succes. Bogen modtog nemlig den prestigefulde Pulitzer Prize ...

Bag om bogen #11: “To Kill a Mockingbird” og “Go Set a Watchman”


Da Harper Lee i 1960 udgav To Kill a Mockingbird, fik hun øjeblikkelig succes. Bogen modtog nemlig den prestigefulde Pulitzer Prize, og den blev efterfølgende betragtet som en af Amerikas moderne klassikere.

To Kill a Mockingbird foregår i den amerikanske delstat Alabama i 1930’erne under den amerikanske depression. Bogen fortælles fra pigen Scout Finchs synspunkt og handler om retssagen mod en sort mand, som anklages for at have voldtaget en hvid kvinde.

Handlingen, karaktererne og miljøet er inspireret af hændelser fra Harper Lees egen hjemby.

Det er 55 år siden, Harper Lee udgav sin debutroman, og siden da har hun været trukket tilbage og har ikke udgivet andre bøger. Men denne sommer udkommer så efterfølgeren Go Set a Watchman.

Go Set a Watchman foregår i samme by og handler om nogle af de samme figurer. Faktisk er efterfølgeren skrevet før To Kill a Mockingbird. Men da Harper Lee indleverede Go Set a Watchman til forlaget tilbage i 1950’erne, bad redaktøren hende fokusere mere på pigen Scout, som siden blev fortællerstemme i Harper Lees klassiker.

Manuskriptet til Go Set a Watchman blev lagt til side, og Harper Lee troede egentlig, at det var gået tabt for år tilbage. Hendes advokat opdagede dog manuskriptet sidste forår, og det er nu klar til at blive udgivet til sommer.


Høje forventninger

Jeg læste To Kill a Mockingbird i gymnasiet – som så mange andre i hele verden – og jeg elskede den. Det er dog ved at være så længe siden, at jeg trænger til at få den genopfrisket, inden efterfølgeren udkommer. For den skal jeg nemlig også læse.

Desværre er jeg bange for, at jeg komme til at sætte for høje forventninger til bogen. Jeg tror, det er svært at udgive en efterfølger til en bog, som i mange år har haft stor succes. Forventningerne er så høje, at det er svært ikke at skuffe.

Men jeg håber nu ikke, Go Set a Watchman skuffer. Jeg vil i hvert fald prøve at gå til den med åbent sind og lade være med at forvente alt for meget.


Hvordan har I det med efterfølgeren? Er I også betænkelige ved, om den kommer til at skuffe? Og skal I overhovedet læse den?
3 kommentarer:

 1. Det er så spændende, at der udkommer en ny bog fra Harper Lee! Især fordi den jo netop ikke blev udgivet i første omgang. Jeg er meget spændt. Og lidt nervøs.

  SvarSlet
 2. Jeg er meget spændt på, hvordan den vil blive modtaget. Jeg tror, jeg vil læse den på et tidspunkt, men ligesom dig er jeg også lidt betænkelig, for jeg er bange for, at den ikke lever op til forgængeren.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
 3. Det er først for nylig at jeg har læst To Kill A Mockingbird, og blev blæst omkuld af den! Så jeg frygter nok en lille smule at To Set A Watchmen kommer til at skuffe

  SvarSlet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.