"Et mægtigt gilde" (originaltitel: "Cannery Row") af John Steinbeck, 3/5 stjerner John Steinbecks korte roman &qu...

"Et mægtigt gilde" af John Steinbeck

"Et mægtigt gilde" (originaltitel: "Cannery Row") af John Steinbeck, 3/5 stjerner

John Steinbecks korte roman "Et mægtigt gilde" skildrer et mindre lokalsamfund i byen Monterey i Californien. Man møder blandt andet byens ungkarle ført an af den snu og manipulerende Mack, som planlægger at holde et gilde for byens marinebiolog, Doc.

Man oplever, hvordan de ad besynderlige omveje inklusiv et par fiaskoer strikker dette gilde sammen i samarbejde med byens andre beboere.

Romanen er en scenisk fremstilling og indeholder derfor et væld af detaljer og iagttagelser. Læseren har mulighed for at danne sig fortællerens nøjagtige billede af datidens Monterey og dens indbyggere.

Blandt andre beskrives den gavmilde marinebiolog Doc, den beregnelige købmand Lee Chong og den viljestærke bordelejer Dora Flood - alle sammen skæve karakterer med gode og dårlige sider. Og det er netop denne alsidighed ved byen og dens indbyggere, som John Steinbeck forsøger at skildre.

Jeg er vild med John Steinbecks måde at fortælle og beskrive sit univers på. Dog synes jeg, fortællingens handling løber løbsk og bliver lidt for mærkelig nogle gange. Steinbeck introducerer desuden nogle personer, som egentlig ikke har særlig meget med handlingen at gøre, men som alligevel kommer til at fylde meget i bogen.   


Jeg havde virkelig svært ved at give fortællingen en karakter, men jeg er efter lange overvejelser nået frem til, at den får tre ud af fem stjerner. Den til tider absurde og lidt langtrukne handlingen trækker fortællingen ned, mens beskrivelserne, karakteropbygningen og fortællerstilen helt klart trækker den op.

Jeg er spændt på at læse noget mere af John Steinbeck (og meget gerne på engelsk), for hans skrivestil fascinerer mig virkelig. Desuden glæder jeg mig til at besøge Monterey og se, om byen har bevaret sin ånd.


Bogens indledning er en af mine yndlingspassager, så den vil jeg lige dele med jer:

"Cannery Row i Monterey i Californien er et digt, en stank, en larmende støj, en særlig slags lys, en tone, en vane, en hjemvé, en drøm.

I Cannery Row er der både samlet og spredt alt mellem himmel og jord, blik og jern og rust og ophugget træ, der er brolægning og der er græsbevoksede byggepladser og bunker af skarn og skrammel, der er sardinkonservesfabrikker af bølgeblik, kinesiske restauranter, barer og bordeller, og små overfyldte butikker, og værksteder, og Ungkarlehjemmet Palace.


De, der bor der, er, som én engang sagde, "ludere, ruffersker, spillere og slubberter", hvad der vil sige det samme som alle slags mennesker. Havde han set dem fra en anden synsvinkel, ville han havde sagt : "Helgener og engle og martyrer og hellige mænd", og han ville have ment nøjagtig det samme".  
1 kommentar:

  1. Jeg kunne virkelig godt lide Cannery Row, og som du skriver så er Steinbecks skrivestil fascinerende. Jeg brød mig ikke lige så meget om dagdriverbanden, men glæder mig til at kaste mig over 'vredens duer'. som på reolen og venter.

    SvarSlet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.