"Lolita" af Vladimir Nabokov 4/5 stjerner  Som ung mand forelsker Humbert Humbert sig i den jævnaldrende Annabel Leigh, som...

"Lolita" af Vladimir Nabokov

"Lolita" af Vladimir Nabokov 4/5 stjerner 

Som ung mand forelsker Humbert Humbert sig i den jævnaldrende Annabel Leigh, som lider en alt for tidlig død. Humbert Humbert oplever efterfølgende en passion for unge piger, og det truer med at ødelægge hans tilværelse. Det bliver for alvor faretruende, da han møder sin "Lolita". 

“Lolita, light of my life, fire of my loins. My sin, my soul. Lo-lee-ta: the tip of the tongue taking a trip of three steps down the palate to tap, at three, on the teeth. Lo. Lee. Ta. She was Lo, plain Lo, in the morning, standing four feet ten in one sock. She was Lola in slacks. She was Dolly at school. She was Dolores on the dotted line. But in my arms she was always Lolita.”  

Dolores (Lolita) er 12 år og datter af en enke, som Humbert Humbert lejer et værelse af. Ligheden mellem Dolores og Annabel er storslået, og Humbert Humbert er ved første øjekast besat af den unge "nymphet". Inden længe sætter Jagten på at eje hende ind.

Vladimir Nabokovs "Lolita" fik det til at løbe mig koldt ned ad ryggen. Fortælleren - Humbert Humbert - udviser en tydelig mani, som er pakket ind i de fineste sætninger. Til tider kunne han endda overbevise mig om, at det var ægte kærlighed. Det ene øjeblik følte jeg sympati for Humbert Humbert, og det næste øjeblik afskyede jeg ham. 

Jeg er vild med litteratur, der udfordrer tanken om "det gode" og "det onde", og det synes jeg, Vladimir Nabokov formår til perfektion. Selvom Humbert Humbert er sindsyg og til tider ondskabsfuld, har han også gode og kærlige sider.  

Det er en roman, jeg sjældent vil glemme, fordi den på den ene side er ganske modbydelig, og på den anden side er den skrevet så yndigt.   16 kommentarer:

 1. Åh, jeg skrev lige en dejlig lang kommentar til dit indlæg, og så slettede blogger den. "Lolita" er en af mine absolutte yndlingsbøger, som jeg genlæser regeltmæssigt, fordi den er så velformuleret og smukt skrevet om et emne, der aldeles ikke er det. Humbert Humbert er manipulerende og veltalende, og gang på gang driver ham mig ud i følelser og væmmelse som konstant afløser hinanden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor irriterende. Det er bare så typisk, at det sker, når man har skrevet en god, lang kommentar!

   Jeg kan virkelig godt forstå, det er en af dine yndlingsbøger. Det var første gang, jeg læste den, og jeg var meget fascineret af den - og samtidig væmmedes jeg ved den.

   Slet
 2. Lolita er kort sagt en fantastisk roman! Det er en af dem, som jeg tror, at jeg vil vende tilbage til mange gange i løbet af mit liv. Den "Annotated" version er virkelig interessant, da man ikke altid lige lægger mærke til anagrammer m.m. så hvis du ser den engang, kan jeg bestemt godt anbefale den. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder meget interessant! Den må jeg helt sikkert have fat i på et tidspunkt.

   Tak for tippet :)

   Slet
 3. Jeg har endnu ikke læst den, men har bestemt overvejet den! Hvordan er den niveau-mæssigt sprogligt? Jeg læser stort set kun engelsk, men alligevel er jeg gået ret død i Little Women pga sproget.

  P.s. er jeg den eneste der synes det er verdens dummeste navn, Humbert Humbert - for real? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes, den er lidt sprogligt svær at læse, og det tog også noget tid for mig at læse den. Jeg ville gerne nyde sproget lidt, og derfor tog det også ekstra lang tid. Men jeg synes nu alligevel, det er værd at give den et forsøg :)

   Helt enig i, at det er et skørt navn - jeg måtte også lige være sikker på, jeg havde læst rigtigt første gang ;)

   Slet
 4. Humbert Humbert? :D Haha. Åh nej dog!
  Jeg har set lidt af filmne, og tænker, at bogen nok også kan provokere lidt, så jeg glæder mig til, at jeg engang får den læst

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha ja, det er skørt!

   Du skal helt sikkert glæde dig til bogen :)

   Slet
 5. Åh jeg vil så gerne læse den! Spændende anmeldelse!
  Når du nu nævner bøger om det gode og onde, har du så læst Dr. Jekyll og Mr. Hyde, eller A clockwork orange? Især den sidste kan anbefales :)!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak. Jeg kan helt klart anbefale dig at læse den :)

   Jeg læste "Dr. Jekyll og Mr. Hyde" i gymnasiet, men det er jo efterhånden ved at være mange år siden (panik - jeg bliver gammel!). "A Clockwork Organg" har jeg ikke læst, så den vil jeg helt sikkert sætte på mit TBR-liste. Tak for tippet, Gitte :)

   Slet
 6. God anmeldelse! Nu glæder jeg mig blot endnu mere til at læse den - har planer om at læse den i løbet af juni måned :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Det skal du helt sikkert også glæde dig til. Jeg er spændt på at læse, hvad du synes om den :)

   Slet
 7. Jeg ELSKER Lolita og har i mange år gerne ville genlæse den. Din udgave af bogen er misundelsesværdig! Har du set nogle af filmene?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan jeg godt forstå, du elsker den! Jeg er også meget begejstret for den :)

   Jeg har faktisk aldrig set nogle af filmene. Kan du anbefale dem?

   Slet
 8. Wow, du er den første der har givet mig lyst til at læse bogen! God anmeldelse. Bogen kommer to læselisten :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du får lyst til at læse den, for jeg kan virkelig anbefale den. Den er så skøn!

   Og tak for de søde ord :)

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.