"Atonement" af Ian McEvan, 5/5 stjerner Briony Tallis er 13 år og bor i sin families landejendom i England. Hun har en livlig...

"Atonement" af Ian McEvan

"Atonement" af Ian McEvan, 5/5 stjerner

Briony Tallis er 13 år og bor i sin families landejendom i England. Hun har en livlig fantasi og skribler løs på sin gamle skrivemaskine, så ofte hun kan komme til det. For det meste skriver hun små teaterstykker, fordi de i hendes optik er mere levende og giver forfatteren mulighed for at udtrykke sig klarere. En sommerdag får familien Tallis besøg af Mrs. Tallis' søsters børn: Lola, som er et par år ældre end Briony, og de små tvillinger Pierrot og Jackson. Briony har netop færdiggjort et teaterstykke, som hun har planer om, at hendes fætre og kusine skal hjælpe hende med at udføre. Samme dag får familien besøg af den ældre bror Leon og hans ven Paul Marshall.

Brionys søster Cecilia bor også hjemme i familiens ejendom på landet, og hun støder ofte på sin barndomsven Robbie (hushjælpens søn), som Cecilias far i flere situationer har taget under sine vinger. De sidste par uger, har der været kold luft imellem Cecilia og Robbie, og deres korte samtaler er klodsede og bryske. Det går dog op for de to unge mennesker, at de har været blinde over for den forelskelse, som hersker imellem dem, og de lader endelig deres følelser få frit løb.

Briony kan ikke forstå forholdet mellem Cecilia og Robbie, og det får hende til at begå en alvorlig forbrydelse. En ødelæggende forbrydelse, der hjemsøger hende resten af livet.

McEvans roman er i sandhed et mesterværk og et kunststykke uden lige. Der er så mange lag og så mange betydningsfulde detaljer, som i sidste ende giver mening. Han har en vidunderlig evne til at beskrive, så man som læser føler, at man står og kigger ud af vinduet sammen med Briony eller sidder og kigger over skudleren på Robbie, mens han skriver et brev til Cecilia. McEvans formår virkelig at få fortalt det ulykkelige drama i et yndigt sprog.

'Atonement' er en særdeles smuk roman, som man ikke må snyde sig selv for at læse.
4 kommentarer:

 1. Dejlig anmeldelse og smukke billeder! Dette er, endnu, en af de bøger jeg har overvejet at læse flere gange. Og har også haft kig på at købe den version du tydeligvis har ;) nu tror jeg at den er rykket endnu længere op på min to-read liste

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :)

   Det kan jeg godt forstå, du har. Jeg kan klart anbefale den!

   Slet
 2. Det er simpelthen en af mine absolutte yndlingsromaner! Jeg elsker den så højt, den er nemlig så fantastisk fortalt, og har, som du siger, så mange fine lag og detaljer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg virkelig godt forstå! Den er vidunderlig :)

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.