I dette indlæg går jeg bag om Harry Potter-bøgerne og ser på idéfasen, skriveprocessen og udgivelsen af J.K. Rowlings berømte serie.  Fr...

Bag om bogen #1: Harry Potter


I dette indlæg går jeg bag om Harry Potter-bøgerne og ser på idéfasen, skriveprocessen og udgivelsen af J.K. Rowlings berømte serie. Fremover vil jeg hver onsdag lave temaindlæg "Bag om bogen", hvor jeg beskriver processen bag en udvalgt bog. Jeg håber, I vil læse med og diskutere emnerne med mig.   

Det hele startede i 1990, da Joanne Rowling på et forsinket tog fra Manchester til London fik idéen til Harry Potter-bøgerne. Hun skrev sine noter ned på en serviet og skrev efterfølgende Harry Potter and the Philosopher's Stone på en skrivemaskine.

Rowling fik afslag af hele 12 forlag, før det mindre forlag Bloomsbury gik med til at udgive hendes bog. Hun blev betalt et meget lille beløb på forskud og blev rådet til at tage et deltidsjob, fordi der ikke var "penge" i at skrive børnelitteratur.

Ikke nok med det blev debutforfatteren opfordret til at bruge initialer i stedet for sit egentlige fornavn, fordi en fantasyroman næppe ville blive taget seriøst, hvis den var skrevet af en kvindelig forfatter.  

Den første Harry Potter-bog viste sig dog at få noget større succes end forventet. En succes der sidenhen eskalerede. Harry Potter and the Deathly Hallows er i dag den hurtigst sælgende bog nogensinde.


Kvindelig fantasyforfatter

Der er mange interessante omstændigheder i forbindelse med J.K. Rowlings udgivelse af Harry Potter-bøgerne. Det mest interessante er - ifølge mig - det faktum, at hun er nødt til at udelade sit fornavn for at blive taget seriøst som fantasyforfatter.

Det er ret interessant, eftersom mange forfattere bag succesrige fantasyromaner i dag er kvinder. Et eksempel er Stephenie Meyer, som har skrevet Twilight-serien. Om man synes om bøgerne eller ej kan sådan set være lige meget, for der er ingen tvivl om, at hun har skabt en succesrig serie.

Også Divergent-serien og The Hunger Games er skrevet af kvindelige forfattere.

Jeg tror, J.K. Rowling har været forgangskvinde og har banet vejen for mange andre kvindelige fantasyforfattere.

Måske sidder kvinderne endda så tungt på genren i dag, at de mandlige forfattere har svært ved at etablere sig som fantasyforfattere.


Udvikling i kønsfordelingen

Jeg går egentlig ikke op i, om jeg læser romaner skrevet af mænd eller kvinder, men jeg synes, det er interessant, hvordan kønsfordelingen har udviklet sig.

Det her er ikke et forsøg på at starte en heftig debat om køn og diskrimination, men jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad I tænker om kønsfordelingen inden for fantasygenren.

Er det noget, I har tænkt over/tænker over, når I vælger at læse en bog?

Betyder det noget for jer, hvilket køn forfatteren har?

Har I også indtryk af, at kønsfordelingen har ændret sig inden for fantasygenren de senere år?






9 kommentarer:

  1. Fantastisk idé med bag om bøgerne og et herligt indlæg! :D

    Jeg tænker faktisk sjældent over, om bogen jeg læser er skrevet af en kvindelig eller mandelig forfatter. Hvis jeg endelig bider mærke i det, så er det kun, hvis de skriver om det modsatte køn som hovedperson - altså hvis en kvindelig forfatter har en mandlig hovedperson og omvendt - men det er sjældent at jeg tænker over det!

    Jeg kan godt se, hvor du vil hen, i forhold til de famøse fantasy-kvinder vi har, men jeg mener også vi har et par fantasy-gutter, som er noget værd. Blandt andet Philip Pullman! :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for dine søde ord og for dit indspark til debatten :D

      Jeg tænker heller ikke selv over forfatterens køn, når jeg vælger at læse en bog. Men jeg lægger - lige som dig - også mærke til, hvis det f.eks. er en kvindelig forfatter, som skriver om en mandelig hovedperson. Det er ret interessant - særligt hvis det lykkedes at gøre hovedpersonen troværdig :)

      Jeg tror også, det er en lille smule søgt. Philip Pullman er helt klart noget værd! Jeg har holdt meget af at læse hans bøger :)

      Slet
  2. Jeg tænker meget over kønsfordelingen af hovedpersonerne samt de større biroller og hvordan de forholder sig til hinanden. Det er lidt mere vigtig end om det er en mand eller en kvinde som har skrevet bogen.

    Jeg kan huske da jeg var barn og læste fantasy så var de fleste hovedpersoner drenge eller mænd, men nogle få undtagelser og i dag syntes jeg at de fleste hovedpersoner er piger eller kvinder. Jeg syntes det er rart at få nogle flere kvindelig hovedroller men jeg vil tro at om nogle år eller flere at så vil det igen ændre sig. Forlag har det med hele tiden at få bøger ud som ligner de populæreste bøger og så engang i mellem kommer der en lille bog og vælter det hele om igen. LIgesom Harry Potter.

    SvarSlet
    Svar
    1. God idé med hovedpersonernes og bipersonernes køn. Det har jeg ikke tænkt over før, men det vil jeg tænker over fremover :)

      Jeg tror, du har meget ret i, at der bliver udgivet bøget, der minder om hinanden, og at en ny bog så er med til at vælte det og skabe noget nyt :)

      Slet
  3. Super fin og interessant idé! Glæder mig til at følge med fremover :)

    Ang. fordelingen og trenden indenfor kvindelige og mandlige forfattere i fantasygenren, så er jeg nok ikke helt enig. Jeg er med på, at mændene nok altid har været meget mere repræsenterede end kvinderne (hvilket har været gældende indenfor alle genrer i litteraturen), men allerede inden Rowling var der en del kvinder, som ansås (og stadig anses) som store indenfor fantasy som eksempelvis Ursula K. Le Guin, Tamora Pierce (der jo i øvrigt også altid har seje piger som hovedroller), Margareth Weis, Susan Cooper og Anne McCaffrey.
    Faktisk har den historie om Rowling altid undret mig lidt, for hvis der netop var en undergenre indenfor fantasy, hvor kvinderne var velrepræsenterede, så er det netop "børnefantasy".

    I forhold til efter Rowling, så synes jeg egentlig heller ikke, at der er sket et stort skred i forholdet mellem kvindelige og mandlige fantasyforfattere som sådan. For mig at se handler det langt mere om, at der er kommet "nye" undergenrer til, der primært har kvindelige forfattere såsom PNR - paranormal romance, som Twilight jo netop var med til at starte. Men indenfor de mere "klassiske" fantasygenrer vil jeg mene, at mændene stadig sidder på i hvert fald 60% af bøgerne, selvom kvinderne nok kommer mere og mere med :)

    Det handler jo nok rigtigt meget om hvad man tænker på, når man tænker fantasy, og hvad man selv holder af. Personligt tænker jeg aldrig på hvorvidt en bog er skrevet af en mandlig eller kvindelig forfatter - hvis den ser interessant ud, så er det for mig ligegyldigt. Mine yndlingsforfattere (som alle skriver fantasy i en eller anden grad) er en stor blanding af mænd og kvinder, og jeg synes nok, at netop en form for "blindhed" overfor forfatterens køn er den bedste form for ligestilling :)

    Endnu engang tak for et rigtigt spændende og tankevækkende indlæg - og undskyld jeg vrøvler sådan ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, det er jeg meget glad for at høre. Og tak for dit indlæg til debatten. Det er dejligt at få udfordret sine synspunkter :)

      Jeg tror, du har meget ret i, at det handler om, hvordan man opfatter genren og undergenrene. Jeg tror også, du har helt ret i, at mændene er mere præsenteret i den "klassiske" fantasygenre.

      Køn har heller aldrig betydet noget for mig, når jeg har valgt at læse en bog, og jeg tror netop du har ret i, at den bedste form for ligestilling er at lukke øjnene for kønnet. På den måde sikrer man sig, at man læser det, man holder af, uden at fokusere på kønnet :)

      Endnu engang tak for dit gode indlæg - og du vrøvler slet ikke ;)

      Slet
  4. Hvor er det bare et godt indlæg! Dem vil jeg godt nok se frem til, det er lidt sjovt med ekstra baggrundsviden.

    Ift. mænd vs. kvinder blev jeg gjort opmærksom på det af en professor jeg havde på mit tredje semester, han var mand og stærkt kønsorienteret. De var to om at holde det kursus (dansk litteratur i det 20. århundrede) og hvis man havde ham jeg havde, var kvinder og mænd ligeligt repræsenteret, men hvis man havde ham den anden var der kun enkelte kvinder repræsenteret.
    Man kan altid finde forfattere der bryder normen, men jeg mærker stadig en overrepræsentation af mænd i litteraturen. Kvinderne vinder stadig sit indpas og har selvfølgelig også sneget sig ind i litteraturhistorien, men jeg synes det er vigtigt at vi tænker over det. Et eller andet sted. Undskyld klokken er kvart i fire om morgenen, og jeg er træt. Kunne nok sige noget lidt mere smart, men det bliver ikke i dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! Jeg er glad for, du vil følge med :)

      Det er ret sjovt, hvordan to personer kan have så forskellige opfattelser af kønsfordelingen. Jeg synes, det er svært at vurdere, om der er flest mandlige eller kvindelige forfattere generelt, fordi det er så forskelligt inden for genrene.

      Jeg har aldrig rigtig været optaget af om jeg læste bøger af mandlige eller kvindelige forfattere. Når det kommer til stykket, tror jeg faktisk, jeg læser flest bøger af kvindelige forfatter :)

      Slet
  5. Hvor er din udgave af bøgerne fra? De er SÅ fine :-)

    SvarSlet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.