"Stoner" af John Williams, anmeldereksemplar af Lindhardt og Ringhof, 4/5 stjerner  William Stoner er vokset op på lande...

"Stoner" af John Williams


"Stoner" af John Williams, anmeldereksemplar af Lindhardt og Ringhof, 4/5 stjerner 

William Stoner er vokset op på landet i Missouri i USA med sine forældre. Han har hele sin barndom hjulpet sin far med at drive landbruget på gården. Det er det eneste, han kender til. Men en dag udvides hans horisont. Stoners far opfordrer Stoner til at tage landbrugsuddannelsen på universitetet, så han kan lære nye metoder til at drive gården.

På universitetet introduceres Stoner til litteraturen, og han forelsker sig hovedkulds i bøgerne og sproget. Stoner er så betaget, at han tilbringer resten af sine dage inden for universitetets mure.


”Stoner” er en fortælling om en stille eksistens, der vandrer nærmest ubemærket rundt langs universitetets støvede vægge. William Stoner går ikke over i historien, men hans nærmeste vil huske ham som en dedikeret og litteraturelskende professor. Han har viet sit liv til litteraturen og til universitetet, og det er kun når denne institution trues, at Stoner viser tænder. Ellers er han en stille og rolig mand, som ikke lader sig bemærke.

Et liv som Stoners kræver ofre, og jeg følte til tider stor uretfærdighed og vemod på Stoners vegne. Men samtidig må jeg beundre Stoner for hans manglende egoisme og hans evne til at sætte andre menneskers velbefindende højere end hans egen. Jeg tror næppe, jeg kunne have været lige så stærk. 

I nogle situationer ville jeg dog ønske, Stoner levede sit eget liv og gjorde, hvad han selv havde lyst til. Men det er samtidig denne mangel på aggressivitet og stædighed, der gør Stoner til en interessant karakter.
    
John Williams’ sprog er enkelt, og fortællertempoet er roligt. Det er med til at understrege Stoners natur, og det gør romanen troværdig. Jeg nød virkelig at læse om denne behagelige hovedperson, der dedikerede sit liv til noget, jeg elsker, nemlig litteraturen. 

Hvis I - lige som mig - elsker bøger, er "Stoner" helt klart et mustread. 


6 kommentarer:

 1. Elskede Stoner! Jeg havde så ondt af ham kan jeg huske - det var som om han aldrig var fri!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg også! Lige præcis - den følelse sad jeg også tit med.

   Slet
 2. Åh, jeg skal altså også snart ha' læst den! :-)

  SvarSlet
 3. Det var sådan en god bog! Tænk at historien om en "anonym" eksistens kunne være så interessant :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den nemlig! Og ja, det er egentlig utroligt. Men det fungerer bare så godt :-)

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.