Vi har alle nogle forventninger til, hvad en god bog skal indeholde, hvordan karaktererne skal være, og hvad fortællingen skal kunne gø...

Hvornår er en bog god?


Vi har alle nogle forventninger til, hvad en god bog skal indeholde, hvordan karaktererne skal være, og hvad fortællingen skal kunne gøre ved os. Jeg har på det seneste funderet over, hvordan jeg definerer en god bog.

Umiddelbart var der ikke noget konkret, jeg kunne pege på, som enten skulle være til stede, eller som helst ikke måtte have noget med bogen at gøre. Derfor har det taget mig lang tid at nå frem til en konklusion. Og den konklusion, jeg er nået frem til, er heller ikke endegyldig. Min holdning til en god bog har nemlig ændret sig med tiden, og det vil den formentlig fortsætte med at gøre, efterhånden som jeg introduceres til endnu flere bøger.

Nå. Men her er nogle elementer, som ofte er afgørende for, om en bog - ifølge mig - er god eller knapt så god.

Først og fremmest skal plottet fange mig. Hermed ikke sagt at det nødvendigvis skal være en hæsblæsende og gruopvækkende krimi. Slet ikke. En rolig og fredfyldt fortælling kan nemlig sagtens vække min nysgerrighed og lokke mig til at vende side efter side.  

Dernæst skal karaktererne være interessante. Jeg kan godt lide, når jeg kan genkende noget fra en karakters personlighed, så jeg lettere kan ”se personen” for mig. Men her er det vigtigt, at forfatteren holder lidt igen og stadigvæk overrasker mig. Karaktererne må nemlig ikke blive for stereotype så de bliver decideret karikerede. Så falder det hele til jorden for mig. Karaktererne skal helst være lidt skæve og interessante.

Til sidst må sproget gerne være smukt og kreativt. Jeg elsker at læse en bog, hvor hver sætning er velovervejet og har en betydning for fortællingen. Dog bryder jeg mig ikke om, hvis sproget bliver så kreativt, at det ikke længere er behageligt at læse. Et helt simpelt sprog kan sagtens være smukt. Så længe det passer til fortællingen, og så længe jeg nyder at smage på ordene, vil jeg med sikkerhed holde af at læse bogen.   

Det allervigtigste for mig er dog empatien - at forfatteren kan sætte sig ind i sine karakterer og på den måde gøre dem troværdige. Lykkes det, er jeg solgt, og så er en bog rigtig god.

Hvordan definerer I en god bog? 




8 kommentarer:

  1. Ih, det er nogle rigtig gode punkter - og nogle pragtfulde billeder! Karakterer og handlingsforløb er helt sikkert vigtigt. Jeg kan godt lide de skæve, selvmodsigende karakterer og for mig gør det ikke noget, at de næsten bliver karikerede, hvis bare det er med et humoristisk formål ^^

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak... og tak :-)

      Jeg er også vild med karakterer, der overrasker mig. Og jeg kan egentlig også godt lide, hvis karaktererne er lidt karikerede - så længe det har et formål (f.eks. humor som du er inde på).

      Slet
  2. Gode punkter! Er meget enig i, at sproget skal være flot og kreativt uden at forstyrre læsningen. Da jeg læste Lolita på engelsk, må jeg sige, at historien jo er utrolig smukt fortalt, men det endte med at kræve sindssygt meget koncentration bare at forstå, hvad der foregik. Det kan selvfølgelig også bare have at gøre med at sværhedsgraden i det engelske var for høj til mig, but stil...

    Jeg må sige, at jeg har en forkærlighed for alt i en historie, som er lidt forvrænget. Plot twists og utroværdige fortællere er det bedste! :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan sagtens følge dig i forhold til 'Lolita'. Det tog mig også lang tid at komme igennem den, og til tider havde jeg svært ved at tage mig sammen til at læse videre. Men det endte med at være det hele værd, og den gjorde virkelig indtryk på mig.

      Jeg er meget enig med dig i forhold til plot twists og utroværdige fortællere. Der er fantastisk at sidde tilbage med en følelse af, at man er blevet overrasket eller direkte snydt :-P

      Slet
  3. Jeg kan ikke rigtig komme med en definition, for mig er det bare vigtigt, at en bog er "godt skrevet", det behøver ikke betyde et kreativt sprog eller det modsatte, men bare at det er "godt" skrevet. Derudover hvis en bog virkelig rører mig, så er det en god bog, en bog, som jeg tænker over efter jeg har læst den sidste side.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg havde godt nok også svært ved at definere en god bog, for nogle gange kan man bare ikke forklare, hvad det var, der gjorde en bog meget bedre end andre. Dog kunne jeg se nogle punkter, som gik igen i de fleste tilfælde :-)

      Sproget betyder også meget for mig. Det skal hænge sammen med indholdet og være - ja - "godt skrevet" :-)

      Slet
  4. Jeg har ikke nogle specifikke krav som sådan, og det er forskelligt fra bog til bog, hvad jeg har syntes var godt. Men jeg kan godt nikke genkendende til de ting du skriver! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan har jeg det egentlig også selv. Det er svært at komme på noget konkret, som skal være til stede. Dog kunne jeg se nogle ting, som ofte gik igen :-)

      Så hvis disse "krav" er opfyldt, er udgangspunktet godt. Men det er slet ikke altafgørende. Nogle gange kan det være svært at forklare, hvorfor en bog er virkelig god :-)

      Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.