”The Final Empire” af Brandon Sanderson, 5/5 stjerner I denne verden er himlen rød, og aske daler konstant mod jorden. Om dagen u...

"The Final Empire" af Brandon Sanderson


”The Final Empire” af Brandon Sanderson, 5/5 stjerner

I denne verden er himlen rød, og aske daler konstant mod jorden. Om dagen undertrykker herskeren Lord Ruler og hans adelige tilhængere slaverne, skaa-folket. Om natten dominerer tågen.

Nogle få privilegerede har magiske kræfter, hvis ressource er forskellige former for metaller. En Mistborn (konbination mellem skaa-menneske og adelig) kan bl.a. bruge metallerne til at bevæge sig i luften, til at skærpe sanserne og udholde smerte.

Nogle væsner har ekstremt gode hukommelser, andre kan påvirke følelser.

Den mest kendte Mistborn er Kelsier. Han er sluppet levende fra The Pits of Hathsin, som er et område, hvor undertrykte skaa-folk udvinder et værdifuldt metal til adelen og herskeren. Ingen er førhen kommet levende derfra, så Kelsier er kendt og dyrket af skaa-folket.

Hans mission er at gøre oprør og sætte skaa-folket fri. På den mission lægger han mærke til en ung pige, som har samme kræfter som ham selv. Vin er halv skaa og halv adelig og er medlem af en tyvegruppe. Hun er vokset op under barske forhold, og hun har kun svagt kendskab til sine egne kræfter.

Kelsier tager hende under sine vinger og lærer hende at bruge sine Mistborn-kræfter. 

Sammen med en gruppe trofaste folk planlægger de at indtage Lord Rulers palads og på den måde tage første skridt mod erobringen af hans rige.    


Det er længe siden, jeg har læst en så gennemført fantasy-fortælling. Hele universet er bygget op med religioner, verdenshistorie og magiske kræfter, hvis lige jeg ikke førhen har set. Samtidig er Brandon Sanderson dygtig til at bygge en fortælling op.

Han formår at inddrage interessante temaer som f.eks. slaveri og det at være født til sin i plads i samfundet. Han skaber en ung heltinde, som skal igennem en svær udvikling. Og så formår han at placere et kærlighedsforhold, som hverken fylder for meget eller for lidt.

Det er også længe siden, jeg har læst en så lang bog (ca. 650 side), som jeg havde svært ved at lægge fra mig. Allerede fra første side var jeg fanget, og jeg sagde til at mine kæreste – efter at have læst de næste 50 sider – ”det her tegner til at blive rigtig godt!”.

De sidste 200 sider læste jeg i streg. Jeg kunne simpelthen ikke lægge bogen fra mig uden at vide, hvordan det hele skulle ende.

Og så er der endda hele to bøger mere i serien. 
   

Hvis I er til en rigtig god, gammeldags fantasy-fortælling med et spændende magisk univers, så kan jeg uden tvivl opfordre jer til at læse denne serie. For wow, den er god! 

11 kommentarer:

 1. Jeg er i gang med Stålhjerte, og indtil videre er den også bare sindssygt gennemført. Tror også jeg skal have læst den her serie. Og så er bøgerne du har i Mistborn-serien jo virkelig flotte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg skal også udforske Brandon Sandersons forfatterskab noget mere. Indtil videre er jeg i hvert fald ret imponeret :-)

   Slet
 2. Hvor er jeg glad for at du også kunne lide dem. Elsker de bøger så det er skønt når andre også synes om dem. Jeg synes at det er utroligt at de fleste af hans bøger hænger sammen og jeg glæder mig til at læse flere og finde ud af hvordan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det kender jeg godt! Det er dejligt, når man kan dele glæden ved en god bog :-)

   Jeg skal helt klart også læse flere af hans bøger.

   Slet
 3. Det kunne være jeg snart skulle give mig i kast med den her serie, coversne har bare lokket og lokket i de sidste 5 år, men alligevel har jeg aldrig fået taget mig sammen til at investere i dem fordi de også ser lidt 'vilde' ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også lange alle tre bind, men til gengæld er de lynhurtigt læst. Jeg kom hurtigt igennem den første, fordi den var så spændende, og fordi sproget er behageligt at læse :-)

   Jeg kan kun anbefale dig at læse dem! :-)

   Slet
 4. Hvor er det dog en dejlig anmeldelse!

  SvarSlet
 5. Det er en skøn fantasybog! Jeg håber, jeg snart får læst de to næste - har dog lige et par andre giga-fantasybøger, jeg skal have læst først ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig!

   Det er heller ikke nemt at nå det hele. Jeg skal også i gang med de næste, når jeg er færdig med mine andre bogprojekter :-)

   Slet
 6. Den lyder godt nok spændende :D Den skal helt klart på boglisten over bøger der skal læses :D

  SvarSlet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.