Det er ved at være et stykke tid siden, jeg har givet lyd fra mig. Men nu kommer jeg til gengæld med en længere smøre. Jeg har i et sty...

En læsers refleksioner#1: Ulemper ved at være læser


Det er ved at være et stykke tid siden, jeg har givet lyd fra mig. Men nu kommer jeg til gengæld med en længere smøre. Jeg har i et stykke tid gået og tænkt over, hvilke konsekvenser der er ved det faktum, at jeg bruger rigtig meget af min tid på at læse bøger. Det har jeg skrevet et længere indlæg om, og jeg er spændt på at høre, om I kan genkende nogle af mine iagttagelser.  

Der hersker vist ikke tvivl om, at jeg elsker at være en læsehest! For mig findes der næsten ikke noget bedre end at fordybe mig i en rigtig god bog. Men på trods af, at jeg elsker at læse, og at jeg ikke kunne drømme om at lave om på det, kan jeg godt se nogle ulemper ved at bruge så meget tid mellem bøgerne.

En af de største ulemper, som jeg oftest hæfter mig ved, er, at jeg sidder meget stille, når jeg læser. Da jeg for to uger siden deltog i readathon sad jeg for eksempel i min sofa og læste det meste af en hel dag. Det er hverken godt for min krop, mit humør eller for mit energiniveau. Jeg kan mærke, at jeg får hovedpine og blive dvask, hvis jeg læser i rigtig mange timer ad gangen, og det er formentlig et udtryk for, at min krop har brug for frisk luft og bevægelse.

Jeg har ikke lyst til at læse mindre, end jeg gør, men jeg vil gerne bevæge mig mere imens. Derfor er jeg begyndt at låne nogle af mine bøger som lydbøger på biblioteket, og så kan jeg lytte til dem, mens jeg går eller cykler en tur. Det er dog ikke helt det samme som at sidde med bogen mellem hænderne, og det tager længere tid at komme igennem en bog. Så jeg bruger stadigvæk meget tid med trykte bøger, og så kompenserer jeg for den stillesiddende aktivitet med et par løbeture i ny og næ. Og det kunne jeg godt blive bedre til ;-)

En anden ulempe er, at min læsning ofte foregår inden døre. Jeg har en dejlig, stor altan tilknyttet min lejlighed, men der er kun sol om morgenen, og på grund at skygge og blæst er det for koldt at opholde sig der i længere tid efter klokken 11 (også i sommermånederne). Jeg er heller ikke god nok til at gå ud i en park eller på standen og læse i min bog. Derfor ender jeg med at side indenfor, og det giver mig dårlig samvittighed, når solen skinner.

Den sidste ulempe er, at selve læsningen ikke er en særlig social aktivitet. Når jeg læser, så læser jeg selv, og jeg bruger derfor ikke tid med min kæreste eller mine venner. Det kunne jeg imødekomme, hvis min kæreste for eksempel var interesseret i den samme bog som mig. Men det sker ret sjældent. Jane Austen hitter ikke ligefrem hos ham ;-) 

Til gengæld følger der et online fællesskab med både på Instagram, Goodreads og her på bloggen f.eks. i forbindelse med readathon og fælleslæsninger. Det er helt klart med til at opveje, at jeg bruger så mange timer på at sidde selv med min bog mellem hænderne.

Det er de ulemper, jeg har hæftet mig ved, når jeg har siddet og læst i mine bøger. Heldigvis er der mange flere fordele ved at læse, end der er ulemper, og jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg altid vil være en læser. 


Kan I nikke genkendende til nogle af ulemperne? Kan I komme på andre ulemper? Og hvordan imødekommer I ulemperne? 
8 kommentarer:

 1. Det fysiske element er ikke et problem for mig, men jeg dyrker også en del sport ved siden af, og til readathons træner jeg som regel 1-2 timer inden, ligesom jeg kan finde på at supplere læsningen med mave- og/eller armbøjninger...!

  Jeg synes til gengæld, det er lidt ærgerligt, at det ikke er en social aktivitet (hvis man ser bort fra SoMe-fællesskabet). Min allerkæreste bliver altid rastløs under readathons, for han er ikke vant til, at jeg er stille så lang tid ad gangen og ikke har tid til at snakke :D

  Mvh.
  Den lille Bogblog - www.denlillebogblog.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan lære meget af dig i forhold til træning ved siden af læsningen. Det må jeg simpelthen se at tage mig sammen til! :-)

   Det er det samme problem herhjemme. Når jeg deltager i et readathon savner både min kæreste og jeg at foretage os noget sammen. Det er ikke det samme, at være til stede i det samme rum og lave vidt forskellige ting, som hvis vi f.eks. så en film sammen.

   Slet
 2. Jeg synes ikke det er en ulempe, at det ikke er en social aktivitet - det er jo lige ved at være det samme som at sige, at kun sociale aktiviteter er gode aktiviteter :b jeg synes tværtimod det er rart at have noget at gå op i, som ikke kræver at jeg er på, møder op et bestemt sted og alt det andet som sociale ting kræver. Jeg kan tværtimod godt lide at være alene med mig selv og en bog, det giver mig et tiltrængt pusterum så jeg rent faktisk er mentalt klar, når jeg så skal være social. Så jeg synes faktisk tværtimod at det netop er en af læsningens forcer, at det ikke er en social aktivitet :p
  Det samme med det med at sidde stille - jeg træner også ret meget ved siden af, så at sætte mig ned og læse er bare en rar fornemmelse af afslapning og lovlig sidde-stille-tid :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan sagtens følge dig i, at en del af charmen ved at læse netop er, at det ikke er en social aktivitet. Det er også en af grundene til, at jeg selv nyder at læse.

   Men jeg savner nogle gange, at det var en fælles aktivitet, så det f.eks. var noget, min kæreste og jeg kunne lave sammen. Jeg nyder at se film med min kæreste og dele oplevelsen med ham. Det kan jeg ikke på samme måde ved at læse. Med mindre vi læser højt for hinanden eller lytter til en lydbog. Men det er bare heller ikke det samme :-)

   Slet
 3. Jeg kan godt følge dig i forhold til det fysiske, hvis man sidder for længe, men samtidig er det jo så også noget man kan indarbejde i den måde man tilgår den aktivitet læsning er: Nogle gange er man måske nødt til at holde pauser og få noget bevægelse, og tænker man at ville multitaske, så er at lytte til lydbøger, som du nævner, jo ideelt.

  Hvad det sociale aspekt angår, så er det ikke noget jeg tænker så bevidst over særlig ofte. Altså jeg holder virkelig af at deltage i fælleslæsninger og lignende, som jeg, selvom det ikke indebærer fysisk at sidde i rum med andre, betragter som en social aktivitet på et eller andet plan. Men i forhold til sociale aktiviteter, der kræver at jeg er fysisk tilstede, der synes jeg ikke at læsningen medfører, at jeg gør mindre ud af at deltage. Det er simpelthen et spørgsmål om prioritet, og i nogle perioder prioriterer jeg måske sociale aktiviteter, hvor jeg er sammen med folk højere end læsning for mig selv og omvendt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den fysiske aktivitet er nemlig noget, man selv kan gøre noget ved. Men det ville nu være smart, hvis det kunne kombineres, så man netop ikke skulle tænke på at træne ved siden af for at kompensere for den tid, man sidder ned :-)

   Det er nemlig et valg og en prioritet, man må foretage sig, og det synes jeg nogle gange er irriterende. Jeg vil f.eks. gerne tilbringe noget tid med min kæreste om aftenen, og jeg vil samtidig gerne læse. De to ting kan jeg bare ikke kombinere.

   Slet
 4. Det der med at sidde stille, kan jeg sagtens nikke genkendende til! Jeg føler virkelig, at jeg sidder alt for meget. Jeg er i gang med at skrive speciale. Så jeg læser og skriver meget i forbindelse med det, og når jeg så også planter mig selv i sofaen med en bog, så bliver det bare ikke til meget fysisk aktivitet. Jeg har et mål om at gå flere ture, løb og fitness bliver bare aldrig mig, men jeg kan virkelig mærke det i kroppen, når jeg har siddet for meget! Det med det sociale er jeg ikke så nervøs for, nu er jeg godt nok single, så det ville måske være noget andet med en kæreste, men jeg er vokset op i en familie, hvor vi ser meget tv og læser meget, så vi har altid haft et fælleskab ved bare at sidde sammen, også selvom det er med hver sin ting, og så kan man fortælle om det bagefter, det har også sin charme :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også stillesidende arbejde, så det bliver hurtigt til mange timer på den flade, hvis jeg kaster mig over en bog, når jeg kommer hjem fra arbejde. Der ville det være lidt nemmere, hvis min hobby var en aktivitet, hvor jeg skulle røre mig og bruge kroppen :-)

   Det er en god pointe, at det kan have sin charme at dele sine oplevelser bagefter. Det kunne være, jeg skulle gøre det noget mere :-)   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.