Jeg har netop læst "The Great Gatsby" af F. Scott Fitzgerald. Det er en vidunderlig fortælling, der samtidig rummer fortvivlelse ...

"The Great Gatsby" af F. Scott Fitzgerald

Jeg har netop læst "The Great Gatsby" af F. Scott Fitzgerald. Det er en vidunderlig fortælling, der samtidig rummer fortvivlelse og tragedie. Jeg nød at læse bogen, og jeg beundrer den måde, Fitzgerald bruger fortælleren som aktiv deltager og tilskuer på samme tid. Det gør fortællingen nærværende, og som læser føler jeg mig virkelig tæt på Nick Carraway.

Nick Carraway er for nyligt flyttet til Long Island for at arbejde på børsen. Ved siden af ham bor den mystisk mand Jay Gatsby i luksuriøse omgivelser. Hver aften holder Gatsby de vildeste fester, men ingen af gæsterne kender meget til denne Gatsby eller årsagen til hans store formue.  
Den unge Nick kommer dog ind på livet af Gatsby og finder ud af, at denne ekstremt rige mand er født i fattigdom men altid har stræbet efter at komme frem i livet. Nick finder også ud af, at Gatsby er dybt forelsket i Nicks kusine Daisy. De mødte hinanden fem år tidligere, men dengang var Gatsby en fattig soldat, der måtte drage i krig. I mellemtiden giftede Daisy sig den velhavende Tom Buchanan.

Tom har en elskerinde, Mrs. Wilson, og Nick finder hurtigt ud af, at hverken Daisy eller Tom er lykkelige i deres ægteskab. Parret bor på den anden side af Long Island sundet, og Gatsby står ofte og kigger drømmende mod deres hus og mod skæret fra en grøn lampe, som står på Daisys badebro. Lampen symboliserer Gatsbys drøm om lykken. Alle hans fester har kun ét formål, og det er at vinde Daisy tilbage. Hun er drømmen, og al rigdom og succes eksisterer kun for hendes skyld. 

Gatsby opfordrer Nick til at invitere Daisy over til en kop the en eftermiddag. Nick er ikke begejstret for at blande sig i affæren, men arrangerer alligevel selskabet, så Gatsby og Daisy kan mødes. Alle de romantiske følelser vækkes atter til live, og de tilbringer meget tid sammen i al hemmelighed.  

Men sådan kan de ikke fortsætte tilværelsen. De må krybe til bekendelse, og det forsager en voldsom tragedie. Tilbage står Nick fortvivlet og fortabt.

"The Great Gatsby" er en fortælling om drømmen om at skabe sin egen identitet lige meget hvor man komme fra. Gatsby tror på ham og Daisy til det sidste. At det ikke er for sent. At fortiden kan gøres om. Det er Gatsbys uskyld og tragiske illusion.  
3 kommentarer:

  1. Dejlig roman, og en vildt flot udgave du har der! :)

    SvarSlet
  2. Tak, jeg er også rigtig glad for den :)

    SvarSlet
  3. Ich glaube deine Idee sind ziemlich interressant. Ich mag alles aber die beste sind Lampenschirme aus stoff.

    SvarSlet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.