”A Spool of Blue Thread” af Anne Tyler, 3/5 stjerner Ægteparret Abby og Red Whitshank er ved at komme op i årene og har svært ved a...

A Spool of Blue Thread


”A Spool of Blue Thread” af Anne Tyler, 3/5 stjerner

Ægteparret Abby og Red Whitshank er ved at komme op i årene og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen i deres store hus. Særligt Abby har problemer, da hun så småt begynder at vise tegn på demens. Men Abby og Red er et stolt ægtepar, som gerne vil klare sig selv så længe som overhovedet muligt, så da familiens adoptivsøn Stem tilbyder at flytte ind i huset med sin familie, bliver tilbuddet ikke taget imod uden en vis form for skepsis.

Hele situationen skaber desuden en spænding blandt Abby og Reds øvrige børn, som på sin vis er glade for, at Stem påtager sig ansvaret for forældrene, så de selv kan fortsætte med at leve deres egne liv. Samtidig må de dog kæmpe med jalousi og dårlig samvittighed.

En dag – midt i familiedramaet – sker en forfærdelig ulykke, som vender op og ned på hele situationen.


Et velkomponeret familieportræt

”A Spool of Blue Thread” er et familieportræt, som fortælles fra flere generationers synspunkter. Vi følger Abby og Red fra de er helt unge, til de sidder gamle og alene i et stort hus, de har svært ved at håndtere. Og børnene fortæller deres egne sider af familiehistorien.

Denne form for opbygning, hvor fortællingen springer i tid og sted, kan jeg rigtig godt lide. Det giver historien en ekstra kvalitet, eftersom man som læser er nysgerrig efter at vide, hvordan en bestemt episode fra fortiden har betydning for nutiden.

Abby er hele familiens omdrejningspunkt, og der opstår en del sammenstød, når børnene hver især kæmper om hendes opmærksomhed. Specielt sønnen Denny volder Abby problemer gang på gang og giver anledning til tonsvis af bekymringer i sin iver efter at få opmærksomhed. Ironisk nok er Denny alligevel det barn, Abby holder mest af og bruger mest energi på.

”A Spool of Blue Thread” er en spændende fortælling, som behandler interessante temaer som f.eks. adoption, søskendekærlighed og familiebånd.

”You know how it is when you’re missing a loved one. You try to turn every stranger into the person you were hoping for. You hear a certain piece of music and right away you tell yourself that he could have changed his clothing style, could have gained a ton of weight, could have acquired a car and then parked that car in front of another family’s house. “It’s him!” you say. “He came! We knew he would; we always…” But then you hear how pathetic you sound, and your words trail off into silence, and your heart breaks.”  


Læs den hvis…

Hvis du kan lide et godt familiedrama, skal du læse ”A Spool of Blue Thread”. Det er en tankevækkende og interessant fortælling, som skildrer familieforhold og sætter spot på menneskers handlinger og følelser.
Ingen kommentarer:

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.