I pinsen var jeg på en hyggelig sejltur med min familie, og her tilbragte jeg en del tid sammen med min lillesøster. I mellemtiden læ...

Fiktive søstre


I pinsen var jeg på en hyggelig sejltur med min familie, og her tilbragte jeg en del tid sammen med min lillesøster. I mellemtiden læste jeg ”Sense and Sensibility” af Jane Austen, og det fik mig til at tænke på fiktive søstre i litteraturen.

Min søster og jeg er vidt forskellige, men da der kun er 15 måneder imellem os, har vi altid været tæt knyttet til hinanden. Jeg kan på mange måder se os selv i Elinor og Marianne fra ”Sense and Sensibility”. Den ene er stille og fornuftig. Den anden er livagtig og følsom. 

Elinor og Marianne er nogle af mine favoritsøstre i litteraturen, netop fordi de trods forskellighederne har knyttet et stærkt bånd. Elizabeth og Jane fra ”Pride and Prejudice” er også to søstre, jeg holder meget af. De forstår hinanden og er hinandens støtter.  

Man ser dog også eksempler på knapt så beundringsværdige søstre i litteraturen. Arya og Sansa fra ”A Song of Ice and Fire” er så lidt lig hinanden, at de slet ikke kan være i samme rum. Arya er en vaskeægte drengepige, mens Sansa går med prinsessedrømme. Aldersforskellen er også stor på de to piger, og derfor kan de slet ikke sætte sig i hinandens sted.

Endnu mindre beundringsværdige er Askepots onde stedsøstre.    

Hvilke fiktive søstre har betydet noget for jer? Hvilke søstre elsker I? Og hvilke søstre beundrer I knapt så meget?


(Et lille hyggeligt billede af min søster og jeg som børn)


11 kommentarer:

 1. Jeg er enebarn og har derfor aldrig prøvet den der søskende-relation. Dog har jeg fra jeg var helt lille altid været meget fascineret af Weasley børnene og deres indbyrdes forhold. Det er sådan et kæmpe clash af aldersgrupper og personligheder. Historier med stærke søskendebånd kan altid gøre mig lidt misundelig ^^

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Weasley-børnene er også nogle af mine yndlingssøskende. Hele Weasley-familien er bare så fantastisk og hyggelig. Jeg ville ønske, jeg kunne bo i Vindelhuset :)

   Jeg er meget glad og taknemmelig for at have en søster, selvom man selvfølgelig også nogle gange kan have nogle konflikter :-P

   Slet
 2. Hm, Jeg er ikke helt enige mht. Sansa og Arya, de er faktisk ikke så langt fra hinanden aldersmæssigt, i bøgerne er Sansa 11 og Arya 9 og selvom der er mange uenigheder mellem dem så fortryder de begge deres opførsel og valg i de senere bøger. Så selvom det måske ikke er helt så 'lyserødt' som Pride and Prejudice er det måske mere realistisk at de har sammenstød og uoverensstemmelser, men på trods af disse så holder de af hinanden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har kun læst første bind i serien, så jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig om deres opførsel i resten af serien. Men mit indtryk af deres forhold i første bind var ikke just misundelsesværdigt :)

   Jeg kan dog sagtens forestille mig (jeg følger nemlig med i tv-serien), at de fortryder deres opførsel, efterhånden som de kommer til at stå alene.

   Jeg ved ikke, om jeg synes, Arya og Sansas forhold er mere realistisk end søstrenes i Jane Austens romaner. De oplever også uoverensstemmelser og er vidt forskellige på mange planer. Men de er fra en anden tid, hvor man udtrykte sig anderledes :)

   Slet
 3. Hvor er det bare et hyggeligt indlæg - det sætter lige nogle tanker igang om søskenderealtioner. Tak for det :-)

  SvarSlet
 4. Jeg har faktisk aldrig nogensinde skænket dette emne en tanke - sandsynligvis fordi jeg kun har en bror? Det må det næsten være. Men det er interessant, er godt indlæg der satte nogle tanker i gang :)

  SvarSlet
 5. Hov, der skete lige noget teknisk mystisk, ved ikke om min kommentar gik igennem :D
  Men i hvert fald - godt og interessant indlæg! Har aldrig selv skænket det en tanke, nok fordi jeg ikke har en søster men en bror i stedet! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for begge kommentarer søde Gitte! ;)

   Jeg er glad for, du synes, det er interessant. Jeg havde heller ikke tænkt på det, før jeg læste "Sense and Sensibility", mens jeg var på tur med min søster :)

   Slet
 6. Det er enormt interessant at tænke over. Austens søskende er nu langt fra 'lyserøde' vil jeg heller ikke sige; der er flere uoverensstemmelser og mange forskelligheder mellem Elinor og Marianne, selvom de fungerer dynamisk sammen. Desuden er 'Persuasion' virkelig et eksempel på det ækleste søskendeforhold i verden.

  Jeg har også altid beundret forholdet mellem Weasley-søskende, Bennet-søstrene (Elizabeth og Jane, bestemt ikke Elizabeth og Lydia fx.), og for nylig grinede jeg meget af forholdet mellem Dorothea og Celia i 'Middlemarch', som næsten er en decideret karikatur. Det var meget morsomt faktisk, især da Celia blev helt baby-skruk :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, jeg havde helt glemt Dorothea og Celia i "Middlemarch". Jeg husker også, at jeg selv var meget underholdt af deres forhold! :)

   Jeg er helt enig med dig i, at Elizabeth og Lydias forhold heller ikke er særlig misundelsesværdigt. Lydia har altid irriteret mig noget så grusomt :D

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.