Hver gang jeg tager en af mine gamle Harry Potter-bøger frem, mindes jeg mit første møde med denne besynderlige 11-årige dreng, som be...

Time and Place BooktagHver gang jeg tager en af mine gamle Harry Potter-bøger frem, mindes jeg mit første møde med denne besynderlige 11-årige dreng, som begynder et helt nyt liv i en magisk verden. Dengang sad jeg på mine forældres båd en bælgmørk sommeraften og lyttede til min mors oplæserstemme. Jeg husker stearinlysene på bordet, som var det eneste lys i mørket. Jeg mindes min iver efter af bliver trukket dybere ind i universet. Og jeg kan stadig se for mig, hvordan en jævnaldrende dreng på nabobåden sad og lyttede interesseret med, mens han lod som om han legede med en fiskestang.

De fleste af mine bøger, forbinder jeg med et bestemt sted, en speciel stemning eller en særlig episode. Så da jeg så, at der i øjeblikket bliver lavet videoer på Youtube om tid og sted i forhold til bøger, var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skulle skrive et indlæg om denne tagleg (MercysBookishMusings har blandt andre deltaget).

Jeg har tidligere nævnt, at jeg læser litteratur fra de lande, jeg rejser rundt i, da jeg forbinder bøgerne med de steder, jeg besøger. F.eks. minder "Of Mice and Men" mig om Californien, "Sense and Sensibility" tager mig tilbage til en liggestol ved en pool i Tyrkiet, og "Karitas uden titel" får mig til at tænke på en lun sovepose i et koldt telt på Island.

Men jeg mindes ikke kun turistdestinationer og rejseoplevelser. Jeg mindes også episoder og stemninger fra min barndom, når jeg tænker tilbage på nogle af de bøger, jeg læste som barn. "Det lille hus på prærien" får mig til at tænke på, at jeg engang sad i den øverste køje i den køjeseng, jeg delte med min lillesøster, og læste om Laura Ingalls og hendes families rejse mod vest. "Frændeløs" forbinder jeg med en hyggelig køretur på vej på skiferie i Sverige, da jeg ikke var særlig gammel. Min mor læste højt for min søster og jeg, som sad på bagsædet - og ja, jeg har også mistænkt min far for at lytte interesseret med i førersædet ;-)

Blandt de bøger, jeg har læst de seneste par år, minder "Americanah" mig om et enormt hyggeligt read-a-thon, "The Final Empire" minder mig om sidste års skiferie, og "Det sidste brev fra din elsker" af Jojo Moyes får mig til at tænke på mit tidligere fritidsjob, hvor jeg blandt andet betjente garderoben i en svømmehal, og hvor jeg fik læst mange bøger i løbet af mine vagter.     

Jeg synes, det er SÅ hyggeligt, at bøger ikke kun fungerer som en læseoplevelse, men at de også er med til at lagre følelser og stemninger fra ens fortid.

Jeg vil gerne "tagge" jer til at fortælle om nogle af de bøger, i forbinder med steder, stemninger og episoder. I kan skrive det her i kommentarfeltet, eller I kan selv lave et indlæg om emnet.

Jeg glæder mig til at læse om jeres bøger og oplevelser. 
10 kommentarer:

 1. Sikke et hyggeligt indlæg. Der er virkelig også bare noget magisk over at blive 'ført tilbage i tiden' og tænke på, hvor, hvordan og hvorledes man læste en bestemt bog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det er jeg glad for, du synes!

   Ja, der er nemlig noget magisk over at tænke tilbage på sine mange fantastiske læseminder :-)

   Slet
 2. Hvor er det et fint indlæg!

  SvarSlet
 3. Super fin ide, men hold da op man også skal til at grave frem i hukommelsen! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! :-)

   Ja, det skal man. Men når man først kommer igang, vælder minderne frem. Det gjorde de i hvert fald i mit tilfælde :-)

   Slet
 4. Åh, et smukt indlæg, søde Louise. Det sætter helt bestemt en masse tanker i gang om de smukke læseminder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, søde Rikke!

   Jeg blev selv ret nostalgisk, da jeg skrev indlægget :-)

   Slet
 5. Jeg er helt og aldeles enig, hvert år genlæser jeg både Harry Potter og Det lille hus på prærien-serien :D

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også nogle af de bedste serier fra min barndom :-D

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.