Jeg opfanger det sidste ord på siden og bladrer om til den næste for at genoptage læsningen. Mit blik er rettet mod ordene. Billeder ta...

Shhhh… jeg prøver at læse


Jeg opfanger det sidste ord på siden og bladrer om til den næste for at genoptage læsningen. Mit blik er rettet mod ordene. Billeder tager form i mit hoved. Og efterhånden som ordene og sætningerne falder på plads, udspiller en scene sig for mit indre blik. Jeg læser endnu en side, men i det samme bliver jeg revet ud af universet.

"Og så sagde han, at han ville ringe i morgen".

Jeg tvinger mine øjne til at fortsætte med at læse ordene på siden. Men denne gang danner jeg ingen billeder. Jeg hører kun to piger tale højlydt sammen. Irriteret vender jeg blikket mod de ord, jeg lige har læst. Jeg starter forfra. Men også denne gang læser jeg en række ord uden at blive opslugt.

Jeg klapper bogen i og går ind i et andet rum. Forsigtigt lukker jeg døren bag mig. Jeg sætter mig til rette i en blød stol og genoptager læsningen. Uforstyrret.

... 

Kender I denne situation?

Det gør jeg! Jeg har nemlig utrolig svært ved læse, når der er for meget støj omkring mig. Men det er ikke det eneste, der kan forstyrre min læsning. I dette indlæg opremser jeg nogle af de forhindringer, jeg må krydse for at opnå en dyb og koncentreret læsning.   


Støj, musik og samtaler

Når jeg sætter mig til rette med en god bog mellem hænderne, foregår det som regel i min sofa eller i min seng i et lukket rum. Der skal helst være helt stille, og der må ikke være genstande til stede, som kan distrahere mig.

Jeg ville ind imellem ønske, at jeg havde evnen til at dykke ned i et univers og blive der, selvom der sker alt muligt omkring mig. Det er jo en romantisk tanke, at man kan blive så optaget af en bog, at alt andet simpelthen forsvinder.

Men sådan har jeg det altså ikke.

Hvis jeg sidder og læser, og der er nogen ved siden af mig, som starter en samtale, har jeg utrolig svært ved at lukke det ude. Selvom jeg ihærdigt prøver at tvinge mine ører til at forblive lukkede, lykkes det aldrig rigtigt for mig. Det handler måske i bund og grund om, at jeg er forfærdelig nysgerrig! Jeg skal simpelthen have det hele med.

Jeg kan heller ikke læse, mens jeg hører musik, eller hvis fjernsynet kører i baggrunden.


Flyvske tanker

Derudover har jeg svært ved at koncentrere mig om at læse, hvis mine tanker er flyvske. Det gælder især, hvis jeg har fået en god idé f.eks. til at skrive en tekst, til at besøge et spændende rejsemål eller til at lave en særlig overraskelse. Det kan være hvad som helst, som jeg ikke kan slippe igen, før jeg har fået det skrevet ned.

Hvis jeg er oprevet af en eller anden grund, har jeg også utrolig svært ved at samle mig om en bog. Så sidder jeg i stedet og forestiller mig situationer og dialoger.


Den "forbandede" nysgerrighed

Det sidste, der kan forhindre min læsning, er, at jeg er bange for at gå glip af noget. Hvis jeg sidder og læser i en bil, et tog eller i et fly er jeg bange for at misse en flot udsigt.

Eller hvis jeg er ude at rejse, har jeg svært ved at retfærdiggøre over for mig selv at bruge tid på at læse, fordi jeg i stedet kunne have set et nyt og spændende område. Så på mine rejser læser jeg som regel kun, når jeg venter på nogen, inden jeg skal sove, eller hvis jeg har besluttet mig for at slappe af på en strand – hvilket jeg ikke har gjort på mine ferier de sidste to år!


Kan I genkende det, eller har I det helt modsat? Kan I komme på andre ting, der gør, at I ikke kan koncentrere jer om at læse? 


6 kommentarer:

 1. Jeg læser ofte, når jeg rejser med toget, og jeg kan som regel godt udelukke andre folks samtaler. Jeg synes, det er sværest, når det er børn - sandsynligvis fordi de har ret lyse stemmer og ofte taler ret højt. I det hele taget plejer jeg godt at kunne ignorere baggrundsstøj, når jeg læser - heldigvis :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville jeg ønske jeg kunne! :-)

   Jeg kan dog godt læse i toget, hvis der er ikke er folk som taler så højt, at man kan høre samtalen - og hvis det er en god og spændende bog, jeg sidder med. Det lykkes desværre bare ikke så tit for mig.

   Slet
 2. Jeg kan faktisk genkende det hele! Jeg har også meget svært ved at læse hvis folk snakker, eller fjernsynet kører. Hver dag i toget iler jeg mod stillezonen så snart muligheden byder sig. Flyvske tanker spænder også ben for mig. Og på ferier er jeg også virkelig bange for at gå glip af ting, ved at sidde med hovedet i en bog, så der læser jeg også kun enten ved strand eller pool. Det er sjovt, at du har formået at sætte ord på præcis de samme ting, som jeg også 'slås' med i forbindelse med læsning. Jeg gad virkelig også godt bare at kunne lukke alt ude og koncentrere mig 100% om en bog, men det er sjældent muligt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej hvor sjovt, at du har det på præcis samme måde! :-)

   Det kan virkelig være frustrerende nogle gange - især hvis man læser i offentligheden.

   Slet
 3. Jeg er ret okay til at koncentrere mig på trods af støj - faktisk har jeg det bedst, hvis der er lidt larm i baggrunden. Om det så er naboerne der slår græs, lidt stille musik, tv'et der flimrer eller lignende, så fungerer det bare aller bedst for mig.

  Flyvske tanker kender jeg dog alt til! Mine øjne kan fare over side efter side, uden at jeg rent faktisk har opfattet noget, fordi jeg overvejer hvad aftenmaden skal bestå af, hvilket tøj jeg skal have på i næste weekend eller hvilken slags konfekt jeg skal lave til jul (ja..). Derfor lægger jeg gerne bogen fra mig når det sker og sidder med telefonen i et par minutter, hvor jeg bare får tænkt færdigt og så tager jeg bogen op igen efterfølgende. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan slet ikke lukke støj eller musik ude, og det forstyrrer mig desværre ret meget. Så jeg synes, det er ret imponerende, at du kan læse med musik og tv eller lignende i baggrunden! :-)

   Åh, ja man kommer til at tænke på de mærkeligste ting ind imellem :-)
   Og jeg tror, du har helt ret i, at der ikke er andet at gøre, end at give sig tid til at tænke tanken færdig. Det hjælper i hvert fald også mig, når jeg læser.

   Slet

Leveret af Blogger.
Mit billede
Jeg er 26-årige Louise, som bor og studerer i Aarhus. Som det fremgår af bloggens titel elsker jeg det fiktive univers. På bloggen vil jeg anmelde bøger og film og dele glæder og frustrationer ved selv at skrive tekster og opfinde et fiktivt univers. Jeg håber, I vil blive inspireret af at læse med, og jeg vil meget gerne modtage jeres spørgsmål og kommentarer.